Onsdag etter børsslutt i USA la elbil-produsenten Tesla, med gründer Elon Musk bak rattet, frem sine resultater for fjerdekvartal 2021.

På forhånd var det ventet at Telsa ville levere rekordhøye resultater, ettersom selskapet har levert elbiler i et hurtigere tempo enn noen gang.

Aksjeanalytikere hadde regnet med at selskapet ville rapportere om et om en fortjeneste på 2,36 dollar per aksje, og samlede inntekter på 16,6 milliarder dollar, ifølge CNBC

Denne forventningen levde elbil-produsenten i aller høyeste grad opp til.

For da handelsdagen var over kunne selskapet melde om en omsetning på hele 17,7 milliarder dollar. Resultatet ble 2,54 dollar per aksje, og nettoresultatet tilsvarer totalt 2,9 milliarder dollar for selskapet.

Tross rekordresultater – endog bedre enn forståsegpåerne hadde sett for seg, sendte investorene aksjen rett ned etter rapporten. I etterhandelen falt aksjen kraftig med en gang, men hentet seg gradvis tilbake og vaket rundt null vel en time etter at rapporten ble lagt frem.

Leveringsrekord tross forsyningskrise

Tesla har allerede rapportert om leveringsrekord i kvartalet, der selskapet trosset forsyningskrise og databrikkemangel.

Tesla skriver i sin rapport at selskapet har måttet kjøre produksjonen under kapasitetsgrensen de seneste kvartalene som følge av forsyningskjedekrøll, «noe som ventes fortsette gjennom 2022», varsler selskapet.

Ifølge The Wall Street Journal solgte tek-giganten mer enn 936 000 biler verden over i 2021. Og det til tross for mangelen på databrikker har satt en demper leveransekapasiteten i bilindustrien generelt.

Det var på forhånd knyttet stor spenning til hva Tesla-toppsjefen Elon Musk ville si om de kommende bilmodellene. Senere onsdag kveld skal han selv delta på en telefonkonferanse. I rapporten nøyer selskapet seg med å skrive:

«Vi har fremgang i industrialiseringen av cybertrucken, som nå planlegges i produksjon i Austin etter modell Y».

Tesla påpeker at økningen i produksjonskapasiteten så vel i Austin, Texas som Berlin i Tyskland, er betinget av mange nye produkter og produksjonsteknologi på nye steder, regionale tillatelser, samt de pågående forsyningsproblemene.

Turbulent dag på Børsen

Teknologiselskapet har hatt en røff start på året. I løpet av 2022 har aksjen falt med mer enn ni prosent. Onsdag snudde trenden og optimistiske investorer sendte aksjen opp godt over fem prosent havveis inn i handelsdagen.

Men da klokken tikket mot stengetid, og fremleggelsen av tek-kjempens resultater, falt imidlertid Tesla-aksjen tilbake. Ved stengetid klokken 22.00 norsk tid var kursen opp 2,07 prosent.

Aksjen falt riktignok tilbake etter at USAs sentralbank Federal Reserve (Fed) kom med signaler om renteheving allerede i mars og nye kutt i de statlige støttekjøpene. Dette sendte de tre hovedindeksene ut på en særdeles kortvarig opptur, før samtlige indekser lyste rødt en times tid etter beskjeden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.