Mens Tesla-sjef og gründer Elon Musk har vært godt viklet inn i det dramatiske oppkjøpet av Twitter, har elbilprodusentens aksje stupt på børs.

Med én handelsdag igjen av 2022 er fallet på 70 prosent så langt i år, til mange investorers store glede.

For med en aksjekurs som har falt nærmere og nærmere 100 dollar – omtrent en fjerdedel av det aksjen var verdt for et drøyt år siden – ligger investorer som har veddet på kursfall an til en gevinst på 17 milliarder dollar, skriver Bloomberg, som viser til data fra S3 Partners.

Det tilsvarer om lag 167 milliarder norske kroner.

Veddet mot

Grunnet Tesla-aksjens høye verdi har elbilprodusenten vært et populært mål for «shorting». I 2018 toppet det seg da mer enn en tredjedel av Teslas utestående aksjer var lånt ut til investorer som veddet på kursfall.

Blant dem var høyprofilerte forvaltere som Jim Chanos, David Einhorn og Andrew Left, ifølge Bloomberg.

Veddemålene mot aksjen fikk Elon Musk til å se rødt.

I en Twitter-melding i mai 2018 varslet han «århundrets short burn», og la til at «flammekasterne var på vei». På et tidspunkt ble det også lagt ut eksklusive korte shorts i sateng på Teslas hjemmesider til en pris på 69.420 dollar, som et stikk til «shorterne».

Investorer med veddemål på kursfall for Tesla-aksjen gikk på store tap på sine investeringer da aksjen både doblet og triplet seg i verdi de siste fire årene. I dag er kun 2,9 prosent av Teslas utestående aksjer lånt ut til shortposisjoner, ifølge Bloomberg.

Trolig verste år noensinne

De 2,9 prosentene som i år har veddet på kursfall, kan til gjengjeld gni seg i hendene over en solid gevinst på 89 prosent på investeringen – totalt 17 milliarder dollar.

Gevinsten er mye takket være en blytung desember-måned der aksjen har falt med mer enn 40 prosent. Frem til onsdag falt aksjen syv dager på rad med til sammen 31 prosent.

Ifølge CNBC ligger aksjen an til sin verste måned, sitt verste kvartal og det verste året noensinne. I år alene har 680 milliarder dollar i markedsverdi forduftet.

Teslas børsras har også gjort at Musk tidligere i høst mistet tittelen som verdens rikeste person til franskmannen Bernard Arnault.

På årets nest siste handelsdag peker aksjen på ny opp. På det meste var aksjen opp ni prosent og ble solgt til 123,57 dollar. Den endte til slutt opp åtte prosent torsdag.

Twitter-dramaet

Etter flere måneder med høylytt uenighet mellom Musk og Twitter-styret, kjøpte Elon Musk endelig Twitter til 44 milliarder dollar i oktober i år.

Kun få dager etter oppkjøpet ble det klart at store deler av toppledelsen hadde fått sparken. Masseoppsigelser, brukeropprør, flukt blant annonsørene og enorme rentebetalinger er stikkord for den turbulente tiden som har fulgt oppkjøpet.

Musk har til og med fått amerikanske myndigheter på nakken, etter at han lot personer som var utestengt fra Twitter komme tilbake til plattformen. Blant disse finner vi den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump.

Med press fra alle kanter, tok det ikke mange uker før Tesla-gründeren tok nok et kontroversielt grep da han i en twittermelding spurte brukerne om de ville ha ham som sjef eller ikke.

57,5 prosent mente han burde forlate sjefsrollen i selskapet. To dager senere trakk han seg fra stillingen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.