Teslas omsetning i årets første kvartal endte på rekordhøye 18,8 milliarder dollar, skriver selskapet i en børsmelding onsdag kveld norsk tid. Selskapet leverte et resultat per aksje på 3,22 dollar per aksje.

Analytikerne ventet på forhånd omsetning på 17,92 milliarder dollar og resultat på 2,27 dollar per aksje, ifølge Bloomberg.

Etter et kursfall på fem prosent i løpet av børsdagen på Wall Street, steg Tesla-aksjen raskt fem prosent i etterhandelen etter regnskapsfremleggelsen klokken 22 norsk tid. Kursen falt så litt tilbake før den fikk ny vind i seilene og på det meste var opp syv prosent like etter klokken 23.

Også i fjerde kvartal 2021 overgikk Tesla analytikernes forventninger med god margin og leverte en omsetning på 17,7 milliarder dollar og resultat på 2,54 dollar per aksje.

Men problemene fortsetter

Aksjekursen har den siste måneden svingt voldsomt fra en bunn på 766 dollar midt i mars til 1145 dollar 4. april – før kursen har falt tilbake. I forkant av presentasjonen av regnskapstallene onsdag falt Tesla-kursen med fem prosent til rundt 980 dollar.

Det er blant annet globale forsyningsutfordringer med økte priser samt det faktum at Teslas kinesiske gigantfabrikk utenfor Shanghai har måttet stenge på grunn av myndighetenes strenge koronatiltak, som bidrar til å skape usikkerhet.

– Våre egne fabrikker har kjørt under full kapasitet i flere kvartaler fordi forsyningskjedene er den viktigste begrensende faktoren, noe som sannsynligvis vil fortsette gjennom resten av 2022, skriver selskapet i resultatmeldingen.

Rekord

2. april varslet Tesla at selskapet hadde levert 310.048 biler i første kvartal, opp fra 184.800 biler året før. Selskapet produserte 305.407 biler i kvartalet, mot 180.338 i samme periode i fjor.

Antall leveranser var mer eller mindre i tråd med analytikernes forhåndsestimater. Ifølge Factset var det ventet at Tesla ville levere 317.000 biler i første kvartal, mens det ifølge Bloomberg var ventet litt over 309.000 biler, basert på et gjennomsnitt av analytikerestimater.

Antall leveranser er også ny rekord, etter at selskapet leverte 308.600 biler i fjerde kvartal 2021.

Tesla-toppsjef Elon Musk skrev selv på Twitter 2. april at dette var et eksepsjonelt vanskelig kvartal, grunnet verdikjedeproblemene og Kinas nullsmittestrategi.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.