Elbilprodusenten Tesla har i likhet med mange andre teknologi- og vekstaksjer fått hard medfart på børs de siste månedene.

Etter hvert som verden har fått koronapandemien mer og mer på avstand har investorer tilsynelatende også sett mer og mer bort fra aksjer som fløy høyt under nedstengninger de siste to årene. Eksempelvis har den teknologitunge Nasdaq-indeksen på New York-børsen falt mer enn 20 prosent fra toppen i fjor, ledet an av kraftige fall for giganter som Amazon, Facebook-eier Meta og Apple.

Tesla har heller ikke sluppet unna. Det Elon Musk-ledede selskapet nådde i fjor høst en toppnotering på 1229 dollar per aksje, men aksjen har falt over 40 prosent i de påfølgende månedene. Så langt i år er fallet på 41 prosent, og torsdag omsettes aksjen for rundt 704 dollar.

Kursfallet har ført til at en indonesisk-født milliardær og en selverklært «Tesla-bull», Leo Koguan, nå oppfordrer selskapet til å kunngjøre et massivt tilbakekjøpsprogram av egne aksjer. Han hevder å være Teslas tredje største ikke-institusjonelle investor.

Fem mrd. i år og ti neste år

Ifølge Forbes er Leo Koguan god for over fem milliarder dollar, og har skapt sin formue innen it-bransjen. Han er født i Indonesia, og har amerikansk pass. Han er ikke å finne ved navn på Teslas aksjonærliste, men kan være «gjemt» bak aksjeposter formelt eid av banker eller andre institusjoner.

I en Twitter-melding tidligere denne uken oppfordret han Martin Viecha, som er direktør for investorrelasjoner i Tesla, til å kunngjøre et tilbakekjøpsprogram av egne aksjer for til sammen 15 milliarder dollar.

Koguan mener Tesla bør bruke penger fra sin frie kontantstrøm til å kjøpe tilbake egne aksjer for fem milliarder dollar i år, og ti milliarder dollar neste år. Det burde ikke påvirke kontantbeholdningen på 18 milliarder dollar som Tesla nå sitter på, argumenterer han.

I en senere melding skrev Koguan at Teslas faktiske, frie kontantstrøm i år var på 2,2 milliarder dollar i første kvartal, et tall han anslår at kommer til å stige til åtte milliarder dollar for hele 2022. Han mener derfor at selskapet burde ha råd til å kjøpe tilbake egne aksjer i markedet for til sammen 15 milliarder dollar.

Tilbakekjøp av egne aksjer blir ofte gjort av selskaper hvis det mener at aksjen er underpriset og det ønsker å få opp etterspørselen. Når et selskap kjøper tilbake aksjer i markedet, reduserer det nemlig det totale antallet aksjer som er i omløp, noe som igjen kan øke verdien og inntjeningen.

Tilbakekjøp kan også bli ansett som en måte for et selskap å «betale tilbake» sine aksjonærer på.

Rekordmange tilbakekjøp i fjor

I rekken av Twitter-meldinger har ikke Martin Viecha i Tesla gitt noe svar på hva han synes om Koguans forslag. Selskapet har heller ikke besvart henvendelser fra CNBC, som også har omtalt saken.

Ifølge det amerikanske økonominettstedet markerte imidlertid fjoråret en ny rekord hva angår selskapers tilbakekjøp av egne aksjer.

Selskaper som er en del av S&P 500-indeksen kjøpte nemlig tilbake egne aksjer for et samlet beløp for 850 milliarder dollar i 2021, en ny rekord. Øverst på listen tronet Apple, etterfulgt av Amazon og Facebook-eier Meta.

Tesla-sjef Musk har de siste ukene imidlertid fått mye mer oppmerksomhet for sitt oppkjøp av Twitter, enn for elbilprodusenten. Tidligere denne uken gjorde Musk det klart at han vil ha en skikkelig gjennomgang av hvor mange spambrukere som finnes på plattformen, og kunngjorde at avtalen er blitt «satt på pause inntil videre».

Musk har allerede inngått en avtale om å kjøpe Twitter for 400 milliarder norske kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.