Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet opp rundt 0,15 prosent tirsdag. Rundt klokken tolv har det snudd og Børsen er ned rundt 0,3 prosent.

Før børsåpning ventet Nordnet-analytiker Roger Berntsen en oppgang på 0,3 prosent.

Denne siste uken i oktober blir preget av en rekke kvartalstall oppdateringer. Tirsdag la blant annet Hydro, Tieto Evry, Aker Horizons og Sparebanken Møre frem sine kvartalstall.

Aker Horizons presenterte sammen med kvartalsrapporten planene for et nytt fornybarfond. Fondet vil konsentrere seg om infrastruktur knyttet til karbonfangst, hydrogen og elektrifisering. Selskapet har planer om å hente en milliard euro til fondet.

Ved åpning stiger Aker Horizons-aksjen over seks prosent.

Hydro leverte knallsterke resultater for tredje kvartal. Driveren er skyhøye aluminiumspriser.

Hydro-aksjen stiger rundt to prosent ved åpning.

Rekordhøye aluminiumspriser bidro til et knallkvartal for Norsk Hydro

Et fat nordsjøolje handles tirsdag morgen for 86,20 dollar fatet etter gårsdagens nye toppnivåer. Prisen på nordsjøolje er på sitt høyeste nivå på tre år.

Aker Carbon Capture faller markant

En av de store taperne tirsdag morgen er Røkkes karbonfangstsatsning Aker Carbon Capture. Aksjen har falt over elleve prosent i løpet av dagen.

I en analyse fra Fearnley Securities tirsdag nedgraderer investeringsbanken aksjen til salg fra kjøp mens kursmålet nedjusteres til 11 kroner fra 12 kroner.

Fearnley Securities mener at Aker Carbon Capture mål om 10 millioner tonn kapasitet innen 2025 er for optimistisk.

Ifølge Infront TDN Direkt nedgraderer også Berenberg Aker Carbon Capture til hold fra kjøp og venter at det i tiden fremover vil bli «litt stillere» fra selskapet etter et svært aktivt 2021.

I sin analyse oppjusterer SEB Aker Carbon Capture-aksjen til 35 kroner fra tidligere 26 kroner per aksje og opprettholder en kjøpsanbefaling.

Tesla-nyhet preger Asia og USA

Tirsdag morgen er de asiatiske børsene blandet. Hongkong-indeksen Hang Seng er ned omtrent 0,4 prosent og Shanghai-indeksen Shanghai 300 er opp rundt 0,1 prosent. Den Tokyo-baserte Nikkei-indeksen er opp nesten to prosent. Det er leverandører til elbil-sektoren som er blant vinnerne etter gårsdagens nyhet om at Hertz vil kjøpe 100.000 Teslaer til en verdi av 35 milliarder norske kroner.

Blant annet Panasonic, som utvikler og produserer batterier til blant annet Tesla, har steget med nesten fem prosent.

Mandag kveld stengte Wall Street med bred oppgang. Samleindeksen S&P 500 og den industritunge Dow Jones-indeksen endte begge på nye toppnoteringer. Ved stengetid var S&P 500 opp 0,47 prosent, Dow Jones-indeksen var opp 0,18 prosent og teknologiindeksen Nasdaq var opp 0,9 prosent.

Teknologiaksjene ledet an oppgangen. Tesla steg hele 12,6 prosent etter nyheten om bestillingen fra Hertz. Tesla passerte på ett tidspunkt den magiske grensen på 1000 milliarder dollar i markedsverdi for aller første gang.

Rentemøte i ECB

Økt inflasjon preger fremdeles markedene. Sjefanalytiker i SEB Thomas Eitzen mener at det er usikkerhet i markedet rundt hvordan veksten og inflasjonen vil utvikle seg fremover.

– Det vi har overordnet er en tredeling mellom rentemarkedet, aksjemarkedet og råvaremarkedet. Hvor råvaremarkedet sier at det blir vekst og inflasjon fremover, rentemarkedet sier det blir litt inflasjon, men ikke så mye vekst fremover mens aksjemarkedet tror ikke det blir så mye av hverken inflasjon eller vekst, sier Eitzen.

Eitzen peker på at rentemøtet i Den europeiske sentralbanken (ECB) torsdag vil gi en pekepinn på hva markedene kan vente seg fremover.

– Det sentrale er hva ECB sier at de skal gjøre med inflasjonen. Inflasjonsforventningen er opp, det var de i vinter og vår også, men da reagerte ikke rentemarkedene fordi de tenkte det var forbigående. Men nå har rentemarkedene begynt å reagere på inflasjonsforventningene, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.