Ole Andreas Halvorsen er mannen bak det amerikanske hedgefondet Viking Global Investors, som forvalter 240 milliarder kroner for velstående personer. Nylig figurerte han på den eksklusive listen over USAs best betalte hedgefondforvaltere med en inntekt på 4,3 milliarder kroner.
Suksessen er tuftet på å forutse langvarige kursoppganger i teknologiselskaper.
Nå viser en fersk offentliggjøring av Vikings posisjoner i aksjemarkedet at Halvorsen og hans hedgefond for første gang har investert i Tesla.
Han får klekkelig betalt.
Nær dobling
Siden børsnoteringen i juni 2010 har Tesla-aksjen steget over 3000 prosent, altså har verdien på den amerikanske elbilprodusenten mer enn 30-doblet seg. Viking Global Investors har aldri vært aksjonær før nå. Finansavisen omtalte Tesla-investeringen først.
Innrapporteringer til det amerikanske finanstilsynet (Sec) viser at fondet ved utgangen av 2019 eide aksjer i Tesla verdt rundt 22 millioner dollar (204 millioner kroner). De samme aksjene er i dag verdt 41 millioner dollar (379 millioner kroner).
På kort tid, takket være en ellevill kursoppgang for Tesla, har Halvorsen dermed nær doblet investeringen i bilprodusenten.
Tesla er for øyeblikket i ferd med å hente to milliarder dollar i en rettet emisjon til minimal rabatt. Pengene skal brukes til å bygge opp balansen. Tesla kunngjorde forrige uke at investeringsbudsjettet for 2020 er på 3,5 milliarder dollar – over det dobbelt fra i fjor.
Fra tap til hallelujah i Uber
Uber gikk på børs i mai i fjor. Kort tid etter viste det seg at Viking Global Investors hadde kjøpt aksjer med begge hender, men et kraftig kursfall førte til papirtap på rundt én milliard kroner.
Det stoppet ikke fondet fra å kjøpe seg ytterligere opp. Ved utgangen av 2019 var Viking niende største aksjonær i Uber med aksjer for 1,1 milliarder dollar (10,2 milliarder kroner).
Hittil i år har Uber steget 28 prosent på børs.
I dag er den samme aksjeposten verdt 1,5 milliarder dollar (13,9 milliarder kroner). Det er nærmere fire milliarder kroner i papirgevinst for Halvorsens fond.
Ingen suksess i Norden
Fondet har et lite knippe nordiske investeringer i porteføljen, men det er ikke kursoppgang det spekuleres i. Halvorsen og Viking Global Investors inngått store veddemål på kursfall, såkalte shortposisjoner, i totalt fire aksjer, hvorav alle er nordiske.
Shortposisjonene er registrert i ulike tidsperioder, ifølge informasjon fra Bloomberg.
- Den største posisjonen er i kleskjeden Hennes & Mauritz hvor fondet i starten av 2020 hadde shortet aksjer for rundt 2,4 milliarder svenske kroner.
- Mot slutten av tredje kvartal i fjor hadde fondet shortet den svenske lås- og beslagsprodusenten Assa Abloy for rundt 1,2 milliarder kroner.
- Ved utgangen av januar hadde fondet shortposisjoner i den danske produsenten av vindturbiner, Vestas Wind Systems, verdt 1,9 milliarder danske kroner.
- I samme periode hadde fondet shortet den danske smykkeprodusenten Pandora for 280 millioner danske kroner.
Med unntak av veddemålet mot Pandora har alle posisjonene gått feil vei. Siden posisjonene sist ble rapportert inn har Halvorsen og hans hedgefond papirtap på i overkant av 400 millioner norske kroner på sine shortposisjoner.
«Tigergutt»
Ole Andreas Halvorsen forlot Norge etter han gikk ut av sjøkrigsskolen på 1980-tallet. Han flyttet til USA og gikk ut av eliteskolen Stanford University i San Francisco som en av de beste i sitt kull.
Mens Halvorsen briljerte på Stanford, var finanslegenden Julian Robertson, omtalt som «Mr. Hedge fund» og en av USAs største hedgefondforvaltere, i ferd med å bygge opp hedgefondet Tiger Management som skulle bli startskuddet for den moderne hedgefondbransjen – og veien til suksess for Ole Andreas Halvorsen.
Han ble etter Stanford introdusert for Robertson og steg kjapt i gradene i Tiger-systemet. Etter hvert ble han nummer to i rekken etter Tiger-sjef Julian Robertson, men sluttet brått og tok med seg stjerneanalytikerne Brian Olson og David Ott for å etablere Viking Global Investors.
Halvorsen er en av nærmere 40 avhoppere fra Tiger som har startet egne hedgefond siden Robertson og Tiger stengte ned i 2000. På Wall Street går Halvorsen og de andre avhopperne bare under navnet «Tiger Cubs», på norsk «tigergutter».
Ifølge magasinet Forbes er Halvorsen verdens niende rikeste hedgefondforvalter.
– Han er antagelig den største. Helt klart en av, om ikke den beste, sa Robertson om Halvorsen til DN i fjor.
Flust av nordmenn
Da Halvorsen startet Viking i 1999 skjøt han selv inn 50 millioner dollar i hedgefondet, mens hans to partnere bidro med mellom to og fire millioner dollar hver. Hedgefondet har kontorer i New York, London, Hongkong og San Francisco og har gjennom årene tiltrukket seg en rekke kjente norske investorer. Egil Stenshagen, Knut G. Aspelin, Jan Petter Collier og Johan H. Andresen er blant formuende nordmenn som har satset på Halvorsens fond.
Halvorsen hadde opprinnelig rett til 55 prosent av overskuddet til hedgefondet. Det første året bevilget han seg selv 55 millioner dollar i kompensasjon. Året etter 78 millioner dollar.
Det er i dag ikke offentlig kjent nøyaktig hvor mye han selv får av oppgangen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.