Julekvelden kom tidlig, men ikke uventet på Elon Musk i år.

Beslutningen om å innlemme Tesla i det som kalles verdens viktigste indeks, S&P 500 fra 21. desember kom etter stengetid på Wall Street mandag kveld.

I før og etterhandelen på Nasdaq steg Tesla 15 prosent på det meste, men er nå opp ni prosent etter halvgått løp på Wall Street tirsdag.

Mange henfører den ekstreme oppgangen Tesla har hatt i år, 450 prosent, til nettopp forventningen om at Tesla var på vei inn i S&P 500 i selskap med Berkshire Hathaway, Johnson & Johnson, Procter & Gamble. En viktig bidragsyter til at Tesla endelig fikk plass, var trolig at Musk i september offentliggjorde sitt femte kvartal på rad med overskudd.

Med en markedsverdi på 423 milliarder dollar, er Tesla nå så stor at det gir S&P 500-administrasjonen hodebry å skulle innlemme elbil- og batteriprodusenten. Aldri før har et så stort selskap gått inn i indeksen. En løsning kan være å dele opp introduksjonen i to.

Tvinges til kjøp

Å bli en del av S&P 500, betyr at en voldsom andel av verdens indeksfond og en rekke andre, nå tvinges til å kjøpe Tesla, for å vekte seg nøytralt til aksjen. Samtidig gir det svært god anledning til å selge for dem som lenge har vært bekymret for at aksjen er overpriset. Det begynner å bli en stund siden Tesla ble mer verdt enn VW, Toyota og GM til sammen.

De tre viktigste indeksene startet dagen i minus etter rekorder både i S&P 500 og Dow Jones mandag. Ved lunsjtid i New York tirsdag er nedgangen klart mindre. Et kvarter etter åpning var de tre viktigste indeksene i minus etter en blandet åpning. Etter ny historisk rekord mandag, er S&P 500 er ned 0,25 prosent, mens Dow Jones står i minus 0,4 og Nasdaq har snudd til en ørliten pluss på 0,02 prosent.

Bakgrunnen for nedgangen tirsdag var særlig at amerikanske handelstall for oktober, var dårligere enn ventet. Men også stadig negativ smitteutvikling både i Europa og USA gir investorene en utfordring i å regne hjem den senere tids oppgang i fly- og reiseselskaper. Boeing stiger imidlertid tre prosent.

Kinkig

– Markedet befinner seg i en kinkig situasjon mens det prøver å vekte de kortsiktige covid-19 trendene og noen potensielt veldig tøffe måneder for økonomien, mot optimismen og fremgangen rundt vaksineutviklingen, sier Yousef Abbasi, global markedsstrateg hos Stonex til Bloomberg.

Cruiseselskapene på New York-børsen fortsetter oppgangen fra mandag, og både Norwegian Cruise lines og Carnival er opp rundt fem prosent.

Mandagens store hit, vaksineprodusenten Moderna faller tilbake med 5,3 prosent, og også den tyske vaksineprodusenten Biontech faller, med tre prosent og samarbeidspartner Pfizer omtrent det samme. En rekke andre farmasiselskaper falt også på nyheten om at Amazon nå sikter på storsatsing innen farmasi.

Rikere enn Zuckerberg

Etter halv børsdag ligger Tesla på 446 dollar, som priser elprisgiganten til 422 milliarder dollar.

For Elon Musk betyr det at formuen gjør et ørlite hopp på nærmere 13 milliarder dollar til 115 milliarder dollar, ifølge Bloomberg. Dermed går han forbi Mark Zuckerberg på Bloombergs milliardærliste, og nå er kun Jeff Bezos i Amazon og Microsoft-gründer Bill Gates rikere.

For Musk har det vært litt av en uke. I helgen testet han både positivt og negativt på covid-19 på en gang. Han har sendt fire astronauter til den internasjonale romstasjonen, ISS, og han fikk endelig aksept fra S&P 500.

Tesla åpnet sin første fabrikk utenfor USA i Shanghai tidligere i år, og har en ny fabrikk under bygging utenfor Berlin. En tredje fabrikk er på vei i Austin, Texas. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.