Elbilprodusenten Tesla, kontrollert av Elon Musk og notert på Nasdaq, la frem resultatene for fjerde kvartal 2022 onsdag kveld etter at de amerikanske børsene stengte.

Omsetningen i kvartalet endte på 24,32 milliarder dollar og resultatet fordelt per aksje ble på 1,19 dollar. Aksjen steg først vel 2,5 prosent i etterhandelen, men var etter kort tid tilbake til omtrent det nivået aksjen stengte i den vanlige handelen.

Musk tilbake i retten
Elon Musk var tirsdag tilbake i retten i San Francisco for å forsvare seg i et gruppesøksmål.
01:07
Publisert:

På forhånd ventet analytikerne en omsetning på 24,07 milliarder dollar og et resultat på 1,13 dollar per aksje, ifølge Yahoo Finance.

Selskapet har levert overskudd 14 kvartaler på rad.

«Mens vi går inn i 2023 vet vi at det er mange spørsmål rundt kortsiktige effekter av usikre makroeffekter, og først og fremst stigende renter,» står det i rapporten.

«Vårt team er vant til utfordringer, gitt kulturen som har ført selskapet dit det er i dag. På kort sikt intensiveres kostnadsreduksjoner og vi jobber for å øke produksjonstallene, samtidig som vi er fokusert på å levere de neste stegene av planen fremover.»

Tesla har stupt på børs de siste månedene. Aksjen var fortsatt verdsatt til 455 milliarder dollar onsdag ved børsens stengetid.

Selskapet varslet nylig at det vil senke prisene på en rekke modeller. Ifølge CNBC skjedde det etter at elbilprodusenten annonserte en svakere leveringstid enn ventet.

Selskapet har utfordringer

I tallmaterialet onsdag erkjenner Tesla at gjennomsnittlige salgspriser «generelt sett har tendert nedover i mange år» og at «rimelige» biler (engelsk: affordability) vil være nødvendig for at selskapet kan vokse til å bli et selskap som selger «mange millioner» biler årlig.

Resultatet i fjerde kvartal var noe lavere enn analytikerne ventet. Resultatet endte på 3,7 milliarder dollar, en vekst på 59 prosent fra samme periode året før. Analytikerne ventet et resultat på 3,8 milliarder dollar, ifølge Wall Street Journal.

Den amerikanske næringslivsavisen skriver at investorenes tillit til Tesla er svekket, og at selskapet står overfor utfordringer som økte renter, tøff konkurranse og svekket popularitet.

40 prosent vekst

Allerede 2. januar i år delte Tesla produksjonstall for det fjerde kvartalet:

«Vi produserte over 439.000 kjøretøy og leverte over 405.000».

Produksjonen økte i 2022 med 47 prosent sammenlignet med året før, og leveringen økte med 40 prosent. Totalt produserte Tesla 1,37 millioner kjøretøy og leverte 1,31 millioner kjøretøy i 2022.

Kraftig kursfall

Fra slutten av september 2022 har Tesla-aksjen vært i fritt fall. Bedre resultat enn ventet i tredje kvartal hjalp lite på kursen, og den har mer enn halvert seg siden i fjor høst. I slutten av september ble den handlet for 309 dollar, og onsdag endte kursen på 144,43 dollar, omtrent flatt fra dagen før.

På starten av året handlet aksjen for rundt 110 dollar. De siste ukene har Tesla hentet inn en del av det tapte, og steget jevnt.

Twitter-kjøpet bekymrer

Teslas kraftigste nedturer i høst var sammenfallende med at toppsjef Elon Musk hadde dumpet aksjer for nye 40 milliarder kroner, i kjølvannet av det høyst kaotiske oppkjøpet av sosiale medier-plattformen Twitter.

Siden Elon Musk først begynte å kjøpe aksjer i Twitter i fjor vår, og fullførte kjøpet til 44 milliarder dollar i oktober, har hans egen formue falt med over 100 milliarder dollar.

Musk har blitt kritisert for å bruke for mye av tiden sin på Twitter, og Tesla-fans bekymrer seg for endringer i hans politiske holdninger, blant annet om amerikansk politikk og krigen i Ukraina.

Det har også vært uro og utskiftninger i ledelsen, og det skapte særlig bekymringer da Andrej Karpathy, sjefen i divisjonen for kunstig intelligens (AI), forsvant ut dørene i juli i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.