Tesla har gått som en kule på børsen i år og så langt i juli har aksjen steget mer enn 16 prosent.

Det går hardt ut over dem som har veddet på aksjen skulle falle, såkalte short-selgere.

Skeptikerne har tapt så mye som 18 milliarder dollar så langt i år, eller om lag 170 milliarder kroner. I juli har de samme investorene tapt fire milliarder dollar (38 milliarder kroner).

Det viser en dataanalyse fra selskapet S3 Partners, skriver CNBC.

Steget 480 prosent i år

Analysen viser også at den samlede verdien av Tesla-aksjer som er blitt solgt «short» nylig har passert 19,95 milliarder dollar, og er ventet å passere 20 milliarder, som første aksje i historien.

Den samlede verdien av veddemålet er det høyeste for noe amerikanske selskap målt i dollar, mens andelen aksjer som er lånt ut til short av totalt antall aksjer er lavere enn tidligere.

De siste tre månedene har Tesla steget mer enn 140 prosent på børsen og mer enn 480 prosent siden nyttår.

Ifølge analytikerne i S3 Partners kan den siste tids Tesla-oppgang skyldes en såkalt «short-skvis», nemlig at mange short-selgere er blitt nødt for kjøpe aksjen for å dekke sine posisjoner.

Normalt vil ikke det gi store kursutslag, men når det skjer i stort nok omfang og på samme tid, kan det drive aksjekursen enda høyere og forverre tapene for dem som har veddet mot aksjen ved å gå såkalt short. Dette kan lede til at flere og flere må kjøpe aksjen for å dekke inn sine posisjoner, og dermed øker kursen ytterligere.

Selger korte shortser

Tidlig i juli lanserte elbilprodusenten en kort short til salgs på sine nettsider, med et tydelig stikk til de som sitter på shortposisjoner i selskapet. Å ha en shortposisjon innebærer at man har et veddemål om at aksjekursen skal falle.

I en Twitter-melding skrev Musk at «et begrenset antall short-shorts er tilgjengelig» i Teslas nettbutikk til pris 69.420 dollar stykket. Desimaltallene er en henvisning til en tidligere Musk-eskapade i 2018, da han gikk ut på Twitter og sa at han vurderte å ta Tesla av børs til en pris på 420 dollar per aksje.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.