Mandag var Teslas første handelsdag som en del av den kjente aksjeindeksen S&P 500. Mens aksjen i månedene før innlemmelsen i indeksen har steget kraftig, falt den 6,49 prosent på sin børsdebut.

Aksjekursen på Tesla falt rundt fem prosent mandag, men de siste månedene har den gått rett til himmels. Det har gjort Tesla-sjef Elon Musk til en av verdens rikeste menn.
Aksjekursen på Tesla falt rundt fem prosent mandag, men de siste månedene har den gått rett til himmels. Det har gjort Tesla-sjef Elon Musk til en av verdens rikeste menn. (Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/NTB)

Mandag blir imidlertid en fattig trøst for shortselgerne i Tesla. Shortselgerne er investorer som har lånt seg aksjer, videresolgt dem og satset på å tjene på at Tesla-kursen faller på børsen. Tesla-aksjen har skutt til himmels så langt i år, og gitt shorterne et tøft år.

Nå viser ferske tall at shortselgerne gir opp – de kaster kortene.

Tesla-aksjen har vært en av de mest shortede aksjene på Wall Street, men nå avtar de negative veddemålene mot selskapet. Ifølge analyseselskapet Ortex Analytics har nemlig antall aksjer som er satset på kursfall falt fra 93,6 millioner i januar til 31,4 millioner i desember, skriver Marketwatch.

700 prosent oppgang

Peter Hillerberg, en av gründerne i Ortex Analytics, estimerer at shortselgerne har tapt svimlende 28,5 milliarder dollar på å vedde på at Tesla-aksjen skulle falle betydelig fra rekordnivået, før selskapet gikk inn i S&P 500-utvalget.

Men det har definitivt ikke vært tilfellet: Aksjene i selskapet som blir ledet av Elon Musk har steget nærmere 700 prosent hittil i år. Til sammenligning har S&P 500-indeksen steget 14,3 prosent i samme periode, mens den mindre nøkkelindeksen Dow Jones er opp nesten seks prosent og teknologitunge Nasdaq Composite har steget 42 prosent.

Mye av oppgangen i Tesla-aksjen har kommet etter at det i november ble klart at aksjen skulle inngå i S&P 500-indeksen, som i utgangspunktet viser utviklingen for de 500 største og antatt «viktigste» selskapene på børsene. Formelle krav for indeksutvalget, som krav til overskudd og hvor lenge selskapene har drevet, har gjort at Tesla ikke tidligere er blitt inkludert i indeksen.

Da Tesla nå ble inkludert, var det som det mest verdifulle nye indeks-medlemmet noensinne. Når et selskap inngår i indeksen er en del indeksfond og andre som måles mot indeksen som er nødt til å kjøpe seg inn. Mange slike aktører og andre spekulative investorer, har derfor kjøpt Tesla-aksjer den seneste tiden, noe som har drevet kursen til værs.

Tror mange står på sidelinjen, klare for å slå til

Når aksjekursene stiger, går shortselgere på en smell. I stedet for å kjøpe aksjer «billig» og tjene forskjellen fra da de inngikk short-spekulasjonen (minus en liten betaling for å låne seg aksjer), må de kjøpe dyrere Tesla-aksjer. Shortselgere lånefinansierer også ofte sine satsinger, noe som gjør at tapene på posisjonen kan bli mange ganger kursoppgangen i aksjen.

– Som et resultat av dette har et stort antall shortselgere lukket sine posisjoner, de ønsker å unngå den «premium hypen» som så ofte blir forbundet med Elon Musks selskap, skriver Hillerberg i et notat.

Musk-testflyging endte med ildkule: – Mars, her kommer vi!
SpaceX fikk full klaff da selskapet gjorde et nytt forsøk på å sende opp det fremtidige romskipet Starship på en testflyging som endte i en eksplosiv ildkule. – Mars, her kommer vi, skrev SpaceX-grunnlegger Elon Musk på Twitter få minutter etter testflygingen.
01:29
Publisert:

Når dét er sagt, tror analytikeren at Tesla sannsynligvis vil bli testet de kommende dagene og ukene.

– Kampen er langt fra over. Vi forventer at mange vil vente på sidelinjen og være klar til å slå til når hypen slukner, skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.