Det så bekmørkt ut i de første etterskjelvene fra koronakrakket i 2020. Kriselav oljepris fikk oljeselskapene til å strupe letingen etter ny olje og gass. Seismikkselskapene – som lever av å saumfare havbunnen og jordskorpen for oljeforekomster – fikk merke det skikkelig.
Men ting snur fort i energimarkedene. Nettopp den lave leteaktiviteten, kombinert med en grusom krig i Ukraina, har vært med å sende oljeprisen langt over 100 dollar fatet. Nærmest i takt med oljeprisen har seismikkselskapene skutt fart på børsen.
TGS, det største seismikkselskapet på Oslo Børs, har steget nesten 80 prosent i år.
Nå vil seismikkgiganten bli enda større.
Byr 50 prosent over
I en melding onsdag morgen varsler nemlig TGS at det vil kjøpe Magseis Fairfield, et annet Oslo Børs-notert seismikkselskap, for 2,33 milliarder kroner. Det tilsvarer rundt 8,60 kroner per aksje, og gir en premie på 53,7 prosent fra sluttkurs tirsdag.
Styret i Magseis anbefaler budet fra TGS. Samtidig har styret, ledelsen og største aksjonær Fairfield MS – som til sammen eier 33,4 prosent av aksjene, inngått forhåndsaksepter. Altså vil de selge sine aksjer til TGS.
Budet er strukturert på følgende måte:
- Aksjonærene i Magseis får 2,30 kroner i cash per aksje de eier. For alle aksjene tilsvarer det 620 millioner kroner i kontanter.
- De får samtidig 0,0426 nye aksjer i TGS per Magseis-aksje.
TGS eier ingen egne skip og er således det man kaller en «kapitallett» aktør. Skipene de leier seiler rundt på havene med kabler etter seg som skyter lydbølger under vann for å finne svar om mulige forekomster av olje og gass. Magseis driver med det som kalles havbunnsseismikk der drøssevis av små sensorer plasseres på havbunnen med samme formål.
TGS-aksjen faller rundt tre prosent ved børsåpning onsdag. Magseis-aksjen stiger mer enn 40 prosent.
– Jeg skjønner ikke hvorfor
Analytiker Jørgen Lande i Danske Bank mener transaksjonen er riktig fra et teknologisk ståsted, men skjønner egentlig ikke hvorfor TGS behøver å kjøpe Magseis.
– Teknologisk sett er dette riktig. Havbunnsseismikk er et område TGS ikke har hatt. Det er mer produksjonsorientert, og til tider litt mer orientert mot vedlikeholdsarbeid. Men selv om Magseis er kapitallett, er de like fullt et selskap som må leie inn båter. De må ha mannskap og de må antagelig ha litt capex og R&D på nodene, sier han, og legger til:
– Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke bare kunne fortsette å leie inn havbunnsteknologi, så jeg skjønner ikke helt hvorfor de trenger å kjøpe dem. Jeg forstår ikke hva det legger til.
Prisen på 8,60 kroner per aksje synes han er grei.
For øvrig er Lande og Danske Bank strukturelt negative til seismikksektoren.
– Vi mener det kan komme litt oppgangstider her og der, men trendmessig sett er man på vei nedover. Etter hvert vil oljeselskapene vri seg mer mot fornybart. 10–15 år frem i tid tror vi det blir mindre volum, og da mye mindre god, gammeldags leting etter nye felter, sier analytikeren.
Danske Bank har et kursmål på 150 kroner og en holdanbefaling på TGS. Hos meglerhuset SEB er de hakket mer optimistiske, med kjøpsanbefaling og kursmål på 175 kroner aksjen. SEB mener transaksjonen vil være et viktig steg for TGS i det som er en økende trend mot infrastrukturdrevet leting og 4D havbunnsseismikk. Videre mener meglerhusets analytikere det er viktig at TGS forblir et kapitallett selskap med høy grad av fleksibilitet på teknologien som brukes til å hente inn seismikkdata.
– Et unikt tilbud
TGS har tradisjonelt hatt lite eksponering mot nærfeltleting og produksjonsrelatert seismikk, men vært mer leteorientert i litt mer jomfruelige områder, ifølge selskapets finansdirektør, Sven Børre Larsen.
– Jo nærmere infrastruktur og modne områder du kommer, jo viktigere rolle spiller teknologi. Slik som markedet har utviklet seg, har vi dermed kommet frem til at det er viktig for oss å få mer direkte tilgang og eierskap til teknologi som kan hjelpe kundene med å løse de utfordringene de fokuserer mer og mer på, sier han.
De siste årene har TGS stort sett gjort ett til to større prosjekter med Magseis hvert år, forklarer han.
Hos TGS tror de fortsatt konsolidering i bransjen er nødvendig.
– Vi tror bransjen er avhengig av fortsatt å jobbe hardt med å få ned enhetskostnaden på det vi selger. Da er storskalafordeler et viktig element, sier Larsen.
– Dere åpner for flere oppkjøp?
– Hvis det er rett objekt og rett pris, er vi definitivt åpen for det.
Toppsjef Carel Hooijkaas i Magseis sier i onsdagens melding at seismikkbransjen går igjennom en betydelig omstilling. Ifølge ham vil det være fordelaktig for både investorer og kunder å tilpasse seg disse endringene gjennom konsolidering.
Meglerhuset ABG Sundal Collier og Advokatfirmaet Schjødt er hyret som henholdsvis finansiell og juridisk rådgiver for TGS. Magseis har på sin side hyret Arctic Securities og Advokatfirmaet Thommessen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.