TGS har for vane å gi analytikerne og andre som følger med på selskapet en oppdatering noen dager etter kvartalsslutt om det skulle være noe – og det var det nå i andre kvartal.

I en melding før Børsen åpnet ga selskapet tall for inntektsutviklingen i andre kvartal, noe som sendte aksjen ned med nesten åtte prosent på Oslo Børs.

Målt etter en metode der inntektene føres i takt med at seismikkundersøkelsene gjøres var inntektene på bare 54 millioner dollar, og dermed langt under fjorårets 96 millioner dollar. Ifølge anslag som nyhetsbyrået TDN Direkt hadde hentet inn hadde forståsegpåerne regnet med 81 millioner dollar i slike inntekter.

Seismikkselskapene saumfarer havbunnen for oljeforekomster og selger dataene sine til oljeselskaper.

Denne type selskaper har to hovedinntektsmodeller: Enten skytes seismikkdata på direkte oppdrag for kundene, eller så gjør selskapet selv en kvalifisert vurdering og skyter seismikk på spekulasjon i områder det antar oljeselskapene og andre er interessert i. Med denne multiklient-modellen er det vanlig at en mindre del av oppdraget er finansiert på forhånd, men selskapet håper at flest mulig har lyst på dataene.

Meglerhuset Fearnley Securities har regnet ut at TGS gitt dagens opplysninger har hatt ettersalg («late sales») av seismikkdata på rundt 33 millioner dollar. Det er om lag halvparten av hva analytikerkorpset ventet.

«Det er lavere enn lavnivåene seismikkindustrien så i andre- og tredjekvartal 2020, og det verste sales-kvartalet på over 10 år», skriver meglerhuset, ifølge TDN Direkt.

Selv om andre kvartal var regnet å bli svakt, var dette godt under de allerede lave forventningene.

«Totalt sett en skuffende oppdatering, som viser at prioriteringene til oljeselskapene forblir på andre områder for øyeblikket», skriver meglerhuset Pareto i sin oppdatering, melder TDN Direkt.

– Ingen tegn til vesentlig forbedringer

TGS-toppsjef Kristian Johansen gjentar i meldingen til Oslo Børs torsdag budskapet fra forrige kvartal:

– Markedsforholdene for multiklient seismikkdata fortsetter å være svært utfordrende, og det er ingen tegn til vesentlige forbedringer på kort sikt.

Han har likevel tro på at ting skal bedre seg etter hvert.

– Basert på dialog med våre største kunder er vi imidlertid sikre på at vi til slutt vil se en gjenopphenting i markedet. I mellomtiden vil en «asset light» forretningsmodell, en robust balanse og sterk kontantstrøm gjøre TGS i stand til å dra nytte av strategiske muligheter, både i undergrunnsdataområdet og i segmentet New Energy Solutions, sier Johansen.

Ikke økt letingen

TGS ble i likhet med andre oljerelaterte selskaper hardt rammet da oljeprisen kollapset i fjor vår. Siden inngangen til 2020 har aksjekursen falt over 60 prosent. Nå prises selskapet til 11,5 milliarder kroner.

Ifølge ABG Sundal Collier er kommentarene fra ledelsen om at det ikke er noen tegn på betydelig bedring på kort sikt, på linje med kommentarer de har hørt fra seismikkaktører, og det peker også på at til tross for sterkere oljepris ser det ikke ut til at oljeselskapene har økt sine letebudsjetter, melder TDN.

Seismikkselskapene er blant selskapene som først merker om oljeselskapene øker eller kutter i leteplanene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.