Den norske forbrukslånsbanken Bank Norwegian la onsdag frem nok et knallsterkt kvartalsresultat.

Banken har vokst i rekordfart de siste årene, og tar stadig mer av det norske markedet for forbrukslån. Resultatet for andre kvartal viser at banken økte resultatet før skatt med over 100 millioner kroner sammenlignet med andre kvartal i fjor.

Overskuddet før skatt endte på 644 millioner kroner.

Ny vekst i utlån

I andre kvartal fikk banken 77.000 nye kunder. Det gjorde at den fikk en vekst i sine utlån på 1,8 milliarder kroner, samtidig som innskuddene økte med 1,9 milliarder kroner.

Inntektene for kvartalet endte på 1,19 milliarder kroner. På forhånd hadde analytikerne ventet et resultat på 1,15 milliarder kroner.

Bankens utlånsvekst dabbet av ved årsskiftet, men har ifølge bankens presentasjonsmateriale økt med 25 prosent fra første kvartal til andre kvartal.

Samlede utlån til kunder var ved utgangen av andre kvartal 35 milliarder kroner.

Administrerende direktør Tine Wollebekk forventer at pengene skal renne inn også i fremtiden:

– I tillegg til gunstige makroforhold forventer vi fortsatt vekst i våre kjerneprodukter på grunn av sterk bevissthet rundt, og tillit til, Bank Norwegian merkevare i alle markeder, skriver hun i kvartalsrapporten.

Vil ha krav for forbrukslån

I fjor sommer ble det innført flere tiltak for å regulere veksten innen forbrukslån. Finanstilsynet innførte nye retningslinjer for utlånspraksis for forbrukslån, blant annet strengere krav til markedsføring og gjeldsbelastning hos kundene.

På en pressekonferanse i juni i forbindelse med videreføringen av boliglånsforskriften sa finansminister Siv Jensen at hun har bedt Finanstilsynet om å foreslå forskriftsfestede krav til utlånspraksis for forbrukslån.

– Bankene som tilbyr forbrukslån, må etterleve kravene som stilles. På et område ser vi allerede nå at det er behov for å stramme til. Vi ser at det dessverre er enkelte som ikke etterlever Finanstilsynets retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for forbrukslån godt nok, sa Jensen.

Staten er blitt nest største eier

Siden Bank Norwegian, som formelt heter Norwegian Finans Holding, gikk på børs sommeren 2016, har banken gitt god avkastning til sine investorer.

På litt over to år har aksjen steget 26 prosent på børs. Bare de siste tre månedene har aksjen fått et løft på 12 prosent.

Største eier er Bjørn Kjos' flyselskap Norwegian, mens staten gjennom Folketrygdfondet nettopp har passert storbanken Goldman Sachs som nest største eier.

Bare de siste fem ukene har Folketrygdfondet kjøpt aksjer i Bank Norwegian for 583 millioner kroner. Avkastningen har vært gullkantet for staten, som på de siste fem ukene har en urealisert gevinst på 26 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her benekter Sandberg at han glemte å varsle om Iran-tur
– Jeg har gjort tre feil, sa Per Sandberg på en pr-seanse i Arendal og pekte blant annet på at han «har glemt å varsle». Da seansen var over sa han at det var en påstand fra Dagens Næringsliv. Les saken i lenken under.
00:28
Publisert: