– Nå er vi notert på NOTC, men vi oppfører oss uansett som et fullverdig, børsnotert selskap. Vi jobber med en børsintroduksjon på en relevant markedsplass i nærmeste fremtid.

Det sier Tom Jensen, daglig leder i Freyr.

Batteriselskapet han leder har allerede vært ute og hentet penger i et hett kapitalmarked, og øyner nå en børsnotering.

I sommer ble kassen fylt med 130 millioner kroner i friske penger, og i 2022 er Freyrs første fabrikk i Mo i Rana planlagt å åpne pilotproduksjonen.

– Vi er fornøyde med at kapitalmarkedene synes å verdsette den grønnere delen av industriell utvikling. Vi mener vi er i hjertet av stormen når det gjelder avkarbonisering innen transport og energi, sier Jensen.

Selskapets aksjer omsettes i dag på NOTC, en markedsplass for unoterte aksjer. Der har Freyr en markedsverdi på rundt 700 millioner kroner.

Freyr skal produsere og levere batterier til marine, transport og energilagringsløsninger, og ble grunnlagt av Torstein Dale Sjøtveit i 2018. Sammen med Ann Kristin Sjøtveit er han største eier med 24,8 prosent av aksjene gjennom Ats Next as.

Han fungerer også som arbeidende styreleder i selskapet og har lang fartstid fra blant annet Hydro.

– Vi mener Norden har egenskaper til å bli verdensledende innen batterilevering. Dette er starten på et industrielt eventyr som Norge kan være helt i front på, sier daglig leder Jensen.

Han forteller at Freyrs forretningsmodell handler om å produsere såkalte «grønne batterier» som kan bidra til avkarbonisering av både transport- og energisektoren.

Mer spesifikt handler det om litium-ion battericeller, også kjent som oppladbare batterier.

Torsdag var Freyr ett av 13 unoterte selskaper som hadde blitt invitert til meglerhuset Pareto Securities' «Cleantech»-konferanse. Felles for de inviterte var at de alle har hver sin forretningsmodell som kan være med på å bidra til et grønt skifte innen teknologi og industri.

Milliardfabrikk

Etter planen skal fabrikken i Mo i Rana starte produksjonen i 2023, med pilotproduksjon i 2022. Ifølge Finansavisen kan investeringsrammen for fabrikken, med en tilhørende vindpark, bli på 40 milliarder kroner.

Til tross for at det er tre år til den første produksjonen starter, har Freyr allerede sikret seg den første kunden. Torsdag ble det kjent at Siemens og Freyr har inngått en avtale. Giganten skal bruke Freyr-batteriene i marine- og energilagringsapplikasjoner.

Jensen sier til DN at avtalen med Siemens omfatter en «betydelig andel» av den første planlagte produksjonskapasiteten på fabrikken i Mo i Rana, men vil ikke gå nærmere inn på hva verdien av kontrakten er.

Verdsatt til 700 mill.

Fredag morgen har Freyr en markedsverdi på rundt 700 millioner kroner på NOTC, markedsplassen for unoterte. På eiersiden i selskapet finner man også tidligere partner og aksjonær i Norsk Vind Energi, Tore Ivar Slettemoen. Gjennom sitt heleide Teknovekst eier han 23,1 prosent av aksjene, noe som gjør han til nest største eier.

Emisjonen i sommer tiltrakk seg også Rana Næringsfond, samt en gruppering med brødrene Kristian og Roger Adolfsen i spissen. Begge skjøt inn ti millioner kroner, ifølge Finansavisen.

På lengre sikt er selskapets mål å være en betydelig del av det gryende nordiske «batteribeltet», hvor Jensen ser potensial for en rekke fabrikker over hele landet.

– Majoriteten av batterisupply kommer i dag fra Asia. Men det er mye som taler for å etablere lokal produksjon for å sikre strategisk forsyningssikkerhet, sier den daglige lederen.

Freyr-aksjen har vært notert på NOTC-listen siden slutten av juli, og ble omsatt til kurs mellom 1,7 og 1,9 kroner gjennom sommeren. Siden starten av oktober har aksjen nesten doblet seg, og til 3,4 kroner.

Grønn bølge på børsen

Kapital- og aksjemarkedet har vært vitne til en grønn bølge i 2020. Selskaper som Nel, Quantafuel og Kjell Inge Røkkes relativt ferske fornybarselskaper Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture har sett aksjekursene stige til værs på betydelige volumer.

I tillegg er det blitt gjennomført en rekke emisjoner og kapitalinnhentinger, ofte i forbindelse med børsnotering.

Så langt i år er 28 nye selskaper blitt notert på Oslo Børs, og vi må tilbake til før finanskrisen for å finne et år med flere nykommere.

DN har vært i kontakt med både analytikere og forvaltere som har uttalt at det er vanskelig å skulle forsvare prisingen av flere av disse selskapene. Imidlertid har investorer som Jens Ulltveit-Moe stilt seg positiv til utviklingen.

– Nå har det kommet det som jeg spådde for ti år siden, sa Ulltveit-Moe til DN i september. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.