Flere britiske medier skriver at Storbritannia planlegger å innføre et pantesystem som inkluderer pant på plastflasker, aluminiumflasker og glassflasker, som skal presenteres onsdag.

Panteordningen er ifølge Daily Mail en del av miljøvernminister Michael Goves plan for å øke resirkuleringen i Storbritannia. Kun rundt halvparten av plastflaskene i Storbritannia blir resirkulert, ifølge BBC.

Det norske pant- og sorteringselskapet Tomra, som produserer panteautomater, stiger over ni prosent til kurs 164 kroner på Oslo Børs onsdag. Det samtidig som Oslo Børs opplever et fall på rundt 0,90 prosent.

– Attraktivt marked for oss

Tomras investorkontakt Elisabet Sandnes forteller at de følger sakens utvikling i Storbritannia tett.

– Det er en positiv nyhet både for Tomra og for Storbritannia. Det er et veldig attraktivt marked for oss og vil gjøre det beste for å posisjonere oss, sier Sandnes.

Hun påpeker derimot at pantesystemer finnes i ulike varianter og at det er ingen som er like.

Investorkontakt Elisabet Sandnes i Tomra.
Investorkontakt Elisabet Sandnes i Tomra. (Foto: Tomra)

– Vi vet ikke detaljene rundt systemet ennå, så det er for tidlig å si noe om de kommersielle mulighetene for Tomra. Det viktigste for oss er at det vil være et system der panteautomater er en betydelig del av systemet og løsningen. Da ville det åpnet seg et helt nytt marked for oss, sier hun.

Ifølge Sandnes skal det nå være en konsultasjonsperiode ut året der det skal høres på både drikkevareindustrien, leverandørene og konsumentene.

– Nå blir det viktig å forsøke å være så relevante som mulig som leverandør og få frem verdien av en automatisert løsning, forteller hun og legger til:

– Det verste for oss vil være om det er et system der panteautomater blir en mindre relevant del av systemet, men akkurat hvordan systemløsningen vil bli er for tidlig å si noe om på dette tidspunktet.

Tomra-aksjen er det seneste året opp over 83 prosent på Oslo Børs. (Vilkår)