Tor Olav Trøims riggselskap Borr Drilling henter 30 millioner dollar, tilsvarende rundt 300 millioner kroner i en kriseemisjon, gjennom å tilby aksjer i selskapet. Pengene skal brukes til å styrke selskapets egenkapital og til generell forretningsvirksomhet, opplyses det.

Onsdag kveld kom meldingen om at selskapet ville hente penger, og torsdag ettermiddag bekrefter det i en børsmelding at emisjonen er gjennomført, gjennom en bokbyggerprosess.

Emisjonen har imidlertid en rekke betingelser, blant annet godkjennelse fra den ekstraordinære generalforsamlingen, samt godkjennelse fra långivere og verft, opplyses det.

Borr Drilling opplyser at emisjonen var kraftig overtegnet.

Borr Drilling er notert på Wall Street og aksjen stiger 13 prosent etter at emisjonsnyhetene ble offentliggjort. På Oslo Børs stengte selskapet til kurs 5,94 kroner onsdag, altså lavere enn emisjonskursen på 6,45 kroner.

Det blir ikke opplyst om storeierne Trøim og Schlumberger er med i emisjonen.

Vil ha langt mer

Meldingen kommer etter at selskapet onsdag meldte at det er i forhandlinger med kreditorer og verftene som skal levere selskapet rigger om en løsning som skal sikre selskapet finansiering i to år.

For å kunne sikre selskapets overlevelse, trenger Borr Drilling finansiering på 315 millioner dollar - eller drøye tre milliarder kroner, frem til starten av 2022.

I meldingen skriver Borr at målet er å skape en vei videre for selskapet til og med i et scenario der ingen nye kontrakter inngås eller fornyes.

Så langt i år har selskapet falt over 90 prosent på børsen, og er verdsatt til like over 600 millioner kroner. I løpet av våren har oljeprisen kollapset, og selskapet har meldt om mange terminerte kontrakter.

Allerede før krisen meldte Borr Drilling om et underskudd før skatt på 65 millioner dollar i fjerde kvartal 2019. Selskapet skulle egentlig legge frem årsrapporten i slutten av april, men dette er blitt utsatt senest 15. juni.

«Trenger påfyll»

Borr har iverksatt kostnadskutt som vil ha en årseffekt på 35 millioner dollar.

Analytikere har de siste månedene varslet at selskapet trenger påfyll av likviditet, og at det kan gå mot en restrukturering. Arctic varslet i slutten av april at Borr Drilling trenger et «mirakel».

«Og siden kapitalmarkedene er stengt nå må selskapet finne en løsning enten med potensielle kjøpere av jackup-rigger, verftene og/eller selskapets kreditorer», skriver Arctic.

– Vi tror at det trenger påfyll av likviditet på kort sikt for kassen er snart tom. Vi tror selskapet går tom for kontanter i løpet av sommeren, så det må skje noe gitt at markedet er i full stopp nå. Borr trenger et mirakel for at det skal gå bra, sa analytiker Magnus Olsvik i meglerhuset Kepler Cheuvreux til DN i slutten av april.

– Betydelig fremgang

Som følge av krisen i riggmarkedet, har Borr startet samtaler med både verftene som skal levere selskapet rigger og andre långivere, for å få ned kostnadene og bedre likviditeten de neste to årene.

- Samtalene viser betydelig fremgang og styret venter at prosessen fullføres i løpet av kort tid, skrev styreleder Paal Kibsgaard i den tidligere meldingen.

Ved utgangen av mars var selskapets flåte med oppjekkbare rigger verdsatt til 2,8 milliarder dollar i regnskapene. Dette er opp fra 2,7 milliarder ved årsskiftet.

Selskapets egenkapital var på 1,2 milliarder dollar ifølge regnskapet per 31. mars. Den langsiktige gjelden var på 1,8 milliarder dollar.

Borr Drilling gikk på et tap på 87 millioner dollar i første kvartal. Omsetningen økte med tolv prosent til 104,1 millioner dollar.

Det fremgår at Borrs revisor, PwC ikke har gjennomgått eller godkjent de foreløpige regnskapstallene for første kvartal og derfor ikke kan gi noen forsikringer knyttet til denne.

Truet med handelsstans i USA

Borr Drilling er notert både på Oslo Børs og på børsen i New York (NYSE). I mai har selskapet også blitt truet med å bli utestengt av sistnevnte. Årsaken er at aksjekursen har falt under et gjennomsnitt på én dollar over de siste 30 handelsdagene. Å ligge over en gjennomsnittskurs på én dollar er minstekravet for notering.

Borr Drilling ble etablert av forretningsmannen Tor Olav Trøim i 2016. I dag er han viseformann og en av de største eierne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.