Oljeprisen har siden mandag forrige uke steget med om lag fem prosent.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mener at oppgangen er drevet av både diesel-etterspørselen, Opec-kuttene og bedre fundamentale forhold. Usikkerheten rundt Kurdistan har ikke vært det viktigste, mener Kjus:

-Kurdistan-saken er bare «icing on the cake». Oljeprisen har gått mest på fundamentale forhold, sier han.

-Diesel er det som skiller seg mest ut, og dette henger mye på makrotall som har vært mer positive i 2017 enn tidligere år. Dette treffer diesel-segmentet mer enn resten av markedet, da diesel er knyttet tett opp til industriproduksjon, handel og frakt av varer. Men dette kommer også i kombinasjon med at Opec holder tilbake oljeproduksjonen, som fører til lavere lagertall, sier han.

Ellers var gjødselgiganten Yara International blant aksjene som bidro til oppgangen på Oslo Børs onsdag etter at aksjen oppgraderes av Nordea Markets til en kjøpsanbefaling fra tidligere en hold-anbefaling etter at meglerhuset har oppjustert sine inntjeningsestimater for aksjen.

«Veksten i inntjeningen vil være drevet av en betydelig forbedret markedsbalanse, samt økning i både kapasiteten og effektiviteten internt i selskapet. Yara har dermed en sterk posisjon for å utnytte prisstigningene som følger av den innstrammede markedsbalansen, hvilket reduserer risikoen i aksjen», skriver Nordea Markets. Kursmålet på aksjen er satt til 420 kroner.

Yara International steg 0,9 prosent til 364,60 kroner, omsatt for 344 millioner kroner på Oslo Børs.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,65 prosent til 778,98 poeng, omsatt for 3.299 millioner kroner.(Vilkår)

-Det er mye lettere for oljeselskapene å tjene penger på norsk sokkel.
DNs kommentator Bård Bjerkholt kommenterer den økende oljeprisen.
01:55
Publisert: