På de to siste månedene har BIST 100-indeksen på Istanbul-børsen i Tyrkia steget mer enn 60 prosent samtidig som rentene er blitt barbert og verdien på den tyrkiske liren har kollapset ytterligere.

Fredag sa det bom stopp.

Børsen falt 8,52 prosent i det som er det største fallet siden mars, da sparkingen av daværende sentralbanksjef Naci Agbal utløste murring i de tyrkiske finansmarkedene.

Fallet var så kraftig at all handel i aksjer ble automatisk stanset gjennom et såkalt «circuit breaker» da nedgangen passerte fem prosent.

Valutakollaps

Det voldsomme børsfallet fredag skjer samtidig som landets valuta, den tyrkiske liren, falt ytterligere syv prosent mot dollaren. Det betyr nok et nytt bunnpunkt for liren, som det siste året har halvert seg i verdi mot amerikanske dollar. Trekker man trådene fem år tilbake har liren blitt 80 prosent mindre verdt mot dollar.

Det siste valutafallet kommer etter at sentralbanken for fjerde måned på rad kuttet renten torsdag. Det skjer samtidig som siste inflasjonstall viste en prisstigning på mer enn 20 prosent i november.

Det er bred enighet rundt det økonomiske prinsippet at høyere renter vil dempe inflasjonspresset. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har imidlertid argumentert for at lavere renter gir billigere tilgang på kapital, som vil øke produksjonen i landet, skape jobber og bremse inflasjonen som nå kjører i høygir fire ganger så høyt som landets offisielle mål på fem prosent, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

– Sentralbanken har mistet kontrollen fullstendig, sier strateg Timothy Ash, som jobber med fremvoksende markeder i Bluebay Asset Management, til Financial Times.

– Så ekstreme

Målt i lokal valuta har Istanbul-børsen gjort det svært godt i år, men målt i amerikanske dollar er det den børsen i verden som har gjort det svakest, skriver Bloomberg.

Enn så lenge har ikke det tyrkiske aksjemarkedet vært påvirket av landets valutakaos. Ifølge Financial Times er det fordi investorene har tenkt at en svakere lire kan være godt for landets eksportører. Men ifølge Ash i Bluebay kan det bratte fallet også utløse en bekymring for tilstanden hos tyrkiske bedrifter som har lån i utenlandsk valuta eller sannsynligheten for at personer og bedrifter med penger i banken begynner å ta dette ut.

– Bevegelsene i liren er så ekstreme. Folk begynner å bli bekymret for at vi når nivåer der låntagere vil få problemer, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.