Etter stengetid på de amerikanske børsene la Uber frem resultatene for andre kvartal. Selskapet skuffet og endte med et resultat på minus 4,72 dollar per aksje. Det var dårligere enn ventet, og Uber faller over ti prosent i etterhandelen, ifølge CNBC. Nettotapet var på 5,24 milliarder dollar, eller rundt 46 milliarder norske kroner. Dette er det største tapet selskapet noen gang har rapportert, skriver The Wall Street Journal.

Også inntektene er lavere enn ventet. Totalt hadde selskapet inntekter på 3,17 milliarder dollar. Det var ventet at selskapet skulle rapportere om inntekter på 3,36 milliarder dollar. Det er likevel en kraftig vekst fra samme periode i fjor da selskapet hadde inntekter på 2,77 milliarder dollar.

«Vil bli lønnsomt»

Å tape over fem milliarder dollar på tre måneder er ikke hverdagskost for de fleste selskaper. Likevel var det et milliardtap som var ventet før Uber la frem tallene sine for andre kvartal. Det viser et gjennomsnitt av estimater Bloomberg har hentet inn.

Det aller meste av tapet kommer fra kostnader knyttet til Ubers børsnotering i mai. 3,5 milliarder dollar var forventet å renne ut av selskapet på grunn av utbetaling av aksjekompensasjon, skriver Bloomberg. Dette er imidlertid en engangskostnad. Uten dette gikk Uber på et tap på 1,3 milliarder dollar. Dette var cirka 30 prosent verre enn i forrige kvartal, skriver CNBC. Tapet kommer også som følge av har konkurranse i blant annet Latin-Amerika, skriver WSJ.

Uber ble notert på børsen i midten av mai. På bare to dager stupte aksjer over 17 prosent, og markedsverdien falt med 116 milliarder kroner. Siden har aksjen hentet seg inn, og tidligere ble torsdag handlet for rundt 42 dollar aksjen. Noteringskursen var på 45 dollar. Etter Uber la frem tallene stupte aksjen rundt 12 prosent i etterhandelen, og kursen falt til under 38 dollar. Rett før klokken elleve hentet aksjen seg noe inn, og var ned rundt fem prosent.

I forkant av børsnoteringen tok Uber-sjåfører til gatene for å protestere mot det de mener er dårlige arbeidsvilkår og lønn.

Før børsnoteringen uttalte også selskapet selv at det kanskje aldri vil blir lønnsomt. I 2018 tapte Uber over tre milliarder dollar på driften. Nå sier Uber-sjefen at han ikke er i tvil om at Uber vil bli lønnsomt.

– Det er ingen tvil om at selskapet til slutt vil gå i null og bli en lønnsom bedrift, sier Dara Khosrowshahi til CNBC.

Han tror at at 2019 vil være toppåret for investeringer, og at tapene vil minke i 2020 og 2021.

Trakk seg ut

Uber trakk seg ut delvis ut av Norge i 2017 etter mange konflikter med den etablerte drosjenæringen og norsk politi. Politiet slo i slutten av 2016 fast at Uber er ulovlig i Norge, etter flere dommer. Mange sjåfører ble avskiltet av politiet før selskapet valgte å trekke seg delvis ut.

Tidligere i år gjorde imidlertid regjeringen endringer i lovverket rundt taxinæringen, blant annet ved å fjerne fylkeskommunenes mulighet til å sette et øvre tak for antall drosjeløyver.

– Uber og andre nye drosjeselskap er hjertelig velkommen tilbake til Norge, så lenge de følger norske lover og regler, skrev regjeringen i en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.