Norske Ole Andreas Halvorsen er mannen bak det amerikanske hedgefondet Viking Global Investors som forvalter over 200 milliarder kroner for velstående personer.

Fire ganger i året leverer fondet inn en oversikt over porteføljen. Siste oversikt ble offentliggjort onsdag, og viser at Halvorsen har satset tungt på transporttjenesten Uber.

Lunkent børseventyr

I midten av mai kunne Uber-ledelsen endelig strekke hendene i været da selskapet omsider kom seg på børs etter lang tids planlegging. New York-børsen var pyntet med et svært Uber-flagg og toppsjef Dara Khosrowshahi smilte fra øre til øre i det aksjen ble omfavnet av Wall Street. Men jubelen varte ikke lenge.

Aksjen falt kraftig første handelsdag. Den tok seg etter hvert opp igjen, men da Uber rapporterte gigantiske tap i andre kvartal fikk aksjen bank på nytt. Det har trolig gitt Ole Andreas Halvorsen store papirtap.

Den ferske offentliggjøringen av Viking Global Investors posisjon viser innrapporteringer som ble gjort ved utgangen av juni. Da hadde hedgefondet kjøpt aksjer i Uber for 454 millioner dollar, rundt fire milliarder kroner.

Etter at Uber la frem resultater for andre kvartal torsdag forrige uke, har aksjen falt 21 prosent. Gitt at Ole Andreas Halvorsen fortsatt sitter på aksjene, har fondet hans lidd et papirtap på 120 millioner dollar, like i overkant av én milliard kroner.

Lover lønnsomhet

Ubers nettotap var på 5,24 milliarder dollar i andre kvartal, det største selskapet noen gang har rapportert for et kvartal. Mesteparten av tapene kan dog knyttes til engangskostnader i forbindelse med børsnoteringen der 3,5 milliarder kroner var ventet å renne ut av selskapet på grunn av aksjekompensasjon.

Det har vært sådd stor tvil om Uber noen gang vil gå i pluss i det hele tatt. I forkant av børsnoteringen uttalte faktisk selskapet selv at det kanskje aldri blir lønnsomt, men nå er toppsjef Dara Khosrowshahi imidlertid ikke i tvil.

– Det er ingen tvil om at selskapet til slutt vil gå i null og bli en lønnsom bedrift, sa han til CNBC forrige uke.

Mer i farmasi

Ole Andreas Halvorsen har stukket seg ut som en av de mer prominente hedgefondforvalterne i USA med en nese for investeringer særs i teknologisektoren.

Den siste tiden har Halvorsen redusert fondets eksponering mot teknologiaksjer. To av de tre største posisjonene til fondet er nå bioteknologi og farmasiselskaper.

Ifølge Forbes er Ole Andreas Halvorsen god for 3,7 milliarder dollar (33 milliarder kroner).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.