– Koronaviruset kan treffe laksesektoren hardt, hvis den brer seg slik den har gjort i Italia. Lakseproduktet har som sådan store, faste kostnader og det er umulig å skru av produksjonen og vanskelig å lagre, sier porteføljeforvalter Albert Collett i Arctic Fund Management.

Denne uken kaster han både Grieg Seafood og Bakkafrost ut av porteføljen, men tar inn Salmar.

– Bakkafrost har størst eksponering mot Kina og mot restaurantmarkedet i Europa. Akkurat nå sliter de litt i Skottland med produksjon og kostnader, sier han.

«Markedsvurdering»

Andre aksjer som forsvinner ut av Arctics portefølje denne uken er Telenor og Gjensidige. Forvalter Collett kaller det en markedsvurdering å erstatte de to med Nel og Crayon. Også NRC Group er nykommer i porteføljen.

– Denne uken tar vi risiko på at markedet roer seg og at noen aksjer har falt nok og for mye. Nel og Crayon er aksjer vi har hatt i porteføljen tidligere. Nå tar vi dem tilbake etter en kraftig reaksjon ned. Nrc er også en tidligere favoritt som har fått altfor hard medfart, sier Collett.

Nel er ned nesten 15 prosent siden forrige uke, men startet kraftig opp mandag. Crayon, som er et it-rådgivningsselskap, er ned nesten fire prosent siden forrige uke.

Dette kriteriet mangler for at WHO vil kalle koronaviruset en pandemi
Slik er definisjonen på en pandemi, i følge Verdens helseorganisasjon (WHO).
01:20
Publisert:

Mandag åpnet Oslo Børs kraftig opp etter nedturen forrige uke, som endte med å bli den verste børsuken siden 2011. Koronaviruset har satt en kraftig støkk i børser verden rundt. Mandag formiddag, da viruset nådde Portugal, ble det klart at hele Vest-Europa er rammet. Så langt er det meldt om 19 bekreftede tilfeller av viruset i Norge.

Mistet nattesøvn

Petter Kongslie, porteføljeforvalter i Sparebank 1 Markets, gjør kun én endring i denne ukens portefølje. Ut forsvinner Kongsberg Automotive. Inn kommer Bouvet.

– En blytung forrige uke som kan ta bort nattesøvnen fra mange og enhver, inkludert forfatterne av porteføljen, skriver han i en epost.

– Vi benytter positive kommentarer fra sentralbanker i flere deler av verden, oppgang i Asia, løft i oljeprisen og stigende futureskontrakter til å bytte ut Kongsberg Automotive med lavere beta i Bouvet.

Kongsberg Automotive steg fra start mandag, men snudde i minus utover dagen. Aksjen er ned nesten 17 prosent siden forrige uke. Konsulentselskapet Bouvet er ned litt over to prosent siden forrige tirsdag.

Står fast ved lakseaksjene

Paul Harper, porteføljeforvalter i DNB Markets gjør også kun én endring i sin portefølje, og erstatter Salmar med Lerøy Seafood Group.

– Vi beholder samme sektoreksponering, men Lerøy rapporterte bedre tall i fjerde kvartal enn Salmar. Sistnevnte har en sterkere utvikling i konsensusinntjening og lavere prising, sier han.

Salmar er ned rundt 8,5 prosent den siste uken, mens Lerøy har falt rundt 10,5 prosent siden forrige tirsdag.

Petter Tusvik, porteføljeforvalter i Alfred Berg, gjør ingen endringer i sin portefølje. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.