Sparkebank 1 Markets tar denne uken ut aluminiumsprodusenten Norsk Hydro fra sin portefølje. I tillegg forsvinner gjødselgiganten Yara ut av porteføljen.

– Vi tar ut Yara denne uken ettersom vi tror tilbudssiden i perioden 2018–2022 kommer til å vokse mer enn det som er presentert til markedet tidligere, skriver analysesjef Lars-Daniel Westby i en epost.

Årsaken er ifølge Westby at det er tre prosjekter i India det er tildelt kontrakter på, samt én kontrakt i Nigeria. Sparebank 1 Markets mener disse fire prosjektene ikke lå inne i de tallene som Yara presenterte i rapporten for første kvartal.

– Til sammen vil disse prosjektene vise en økning i ny kapasitet på over 30 prosent sammenlignet med siste oppdatering fra Yara, skriver Westby.

– Vi tror denne økningen vil gjøre at investorer vil sette spørsmålstegn ved når vi får et etterspørselsdrevet marked og at økt etterspørsel vil gjøre at gjødselpriser ikke vil øke nok til å forsvare estimatene, legger analysesjefen til.

Påvirkes av handelskrig

Svake makrotall fra Kina samt usikkerheten rundt handelskrigen mellom Kina og USA gjør at Sparebank 1 Markets velger å trekke Norsk Hydro ut av sin portefølje.

Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets tar ut oljeserviceselskapet Kværner fra porteføljen denne uken.
Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets tar ut oljeserviceselskapet Kværner fra porteføljen denne uken. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Som en følge av dette har aluminiumsprisene falt og Norsk Hydro-aksjen har vært sterk relativ til Alcoa. Før dagens åpning virker det for oss som om markedet har priset inn mye av oppsiden for Norsk Hydro ved full oppstart av Alunorte, skriver Westby.

Handelskrigen mellom USA og Kina trappet opp etter at den amerikanske presidenten trakk seg fra G7s slutterklæring som skulle forhindre proteksjonisme, det vil si begrense handel mellom land som ved eksempelvis å innføre høye tollsatser.

Satser offshore

Derimot går Sparebank 1 Markets inn for å satse på offshore, og tar selskapet Subsea 7 inn sin portefølje denne uken. DNB Markets tar på sin side inn BW Offshore i sin portefølje.

– Utgangspunktet er at aksjen har vært inne tidligere, og vi liker selskapet. Aksjen har falt cirka 20 prosent siden vi tok den ut. Grunnen til det er at de har hatt problemer med et FPSO-prosjekt (flytende produksjonsenhet, journ.anm.) kalt «catcher». Det har vært noen innkjøringsproblemer med den konsekvens at ratene har vært noe redusert. Vi tror at dette er midlertidig og at det kan løses, sier Kristian Tunaal, aksjestrateg i DNB Markets.

Alexander Larstedt Lager er forvalter for Arctic Fund Management.
Alexander Larstedt Lager er forvalter for Arctic Fund Management. (Foto: Elin Høyland)

Oljeserviceselskapet Kværner forsvinner denne uken ut av DNB-porteføljen

– Vår lille bekymring for Kværner er at på grunn av de dårlige årene fra 2015 til 2017 er ordrereserven for 2019 svak. Det vil muligens vises i 2019 hvor inntjeningen da kan falle. Over tid tror vi selskapet vil vinne nye ordre, men vi er ikke helt trygge på at aksjemarkedet vil ha tålmodighet gjennom 2019, sier Tunaal i DNB Markets.

Inn med Elkem

Forvalter i Arctic Fund Management, Alexander Larstedt Lager, tar denne uken inn selskapene Elkem og Gjensidige i sin portefølje.

– Elkem kom med et positivt resultatvarsel sist uke, men vi tror fremdeles analytikerne underestimerer tallene, skriver aksjestrateg Larstedt Lager i en epost til DN.

Han mener også at forsikringsselskapet Gjensidige ser ut som en attraktiv investering på dagens kurs.

– Aksjen til Gjensidige Forsikring har falt mye, delvis på bakgrunn av forventet skade etter en lang og kald vinter. Vi tror dette nå er priset inn i aksjen, og at Gjensidige prises til en ufortjent rabatt mot andre nordiske forsikringsselskaper. En eventuell utstedelse av obligasjoner kan gi oppside i våre utbytteestimater, skriver Lager.(Vilkår)

Advokater på høye hæler
Et årlig arrangement i Chicago kalles "Walk a mile in her shoes".
01:11
Publisert: