Ultimovacs-aksjen har steget 17 prosent på Oslo Børs i 13:30-tiden onsdag, etter at selskapet tidligere på dagen meldte om positive oppfølgingsdata fra en studie.
I takt med kursoppgangen har selskapets kapitalsterke, langsiktige eiere oppnådd store papirgevinster.
Bjørn Rune Gjelsten er største eier med 19,29 prosent av aksjene via Gjelsten Holding, en andel som er blitt rundt 150 millioner kroner mer verd i løpet av onsdagen.
Nest største eier med 7,92 prosent av aksjene er Stein Erik Hagen via Canica, og hans eierpost har sett en verdiøkning på over 60 millioner onsdag.
Med onsdagens kursutvikling har Ultimovacs-aksjen mer enn doblet seg på to måneder, etter at selskapet i august meldte om «positiv utvikling» i fase én av kreftvaksinen med navnet UV1. Aksjen har aldri vært høyere på Børsen.
Ultimovacs åpnet på 31,6 kroner ved børsnoteringen i juni 2019, og har siden hatt en eventyrlig avkastning på over 400 prosent. Dermed prises selskapet rundt 5,3 milliarder kroner.
Andre profilerte investorer i selskapet inkluderer Sundt-familien, Wilhelmsen-familien og Canopus-fondet forvaltet av Jan Petter Sissener.
– Milepæl i slutten av 2022
Analytiker Adam Karlsson i ABG Sundal Collier har en kjøpsanbefaling med kursmål 130 kroner på Ultimovacs-aksjen, men understreker at det på grunn av bytte av analytiker er en stund siden kursmålet ble oppdatert.
Han mener at dagens nyhet dels bekrefter at ikke noe negativt eller uventet hender med pasientene etter langvarig oppfølging med UV1, men også at overlevelseseffekten som tidligere er påvist holder seg ved lengre tids oppfølging.
– Selskapet har oppdatert markedet med overlevelsesdata fra to separate kohorter i dette fase 1-studiet med omtrent seks måneders intervaller, og det som er nytt i dag er da at det fortsatt er 80 prosent overlevelse mellom den 18. og 24. måneden i den første kohorten, sier han.
Karlsson mener det var som ventet at en slik god nyhet skulle lede til en positiv kursreaksjon. Samtidig bemerker han at aksjen har vært sterk den siste tiden, og endelig begynt å prise inn de positive nyhetene som har kommet i løpet av det siste året, men som delvis har gått markedet hus forbi inntil nå.
– Når man ser på milepælene fremover er den neste store hendelsen utlesning av fase 2-studiene mot slutten av 2022. Mens man venter på store milepæler har aksjer generelt en tendens til å falle noe tilbake, selv om det i Ultimovacs kan komme ytterligere datapunkter fra denne studien og andre hendelser som kan bidra til å holde interessen for aksjen høy frem til det.
Karlsson mener det på sikt finnes tre realistiske alternativer for et biotekselskap som Ultimovacs: fortsette utviklingen selv og ta produktet til markedet, bli kjøpt opp av en større aktør, eller mellomalternativet som er å utlisensiere spesifikke indikasjoner eller geografier. Han mener imidlertid at det ikke er et binært case, fordi selskapet har en uvanlig bred pipeline av indikasjoner, og i praksis flere ulike ben å stå på.
«Veldig emosjonelt»
Gjelsten har tidligere fortalt DN om hvordan han investerte tungt i Ultimovacs etter at faren ble syk, og at en fremtidig gevinst ikke har vært motivasjon for å bli hovedeier i selskapet, der han også var styremedlem frem til i fjor.
– Det er veldig emosjonelt. Glem pengene, sa han.
Ultimovacs er ett av mange lovende biotekselskaper som har oppstått i miljøet rundt Radiumhospitalets forskningsstiftelse (Radforsk) i Oslo. Radforsk-fondet har også vært tidlig inne i børsnoterte selskaper som Vaccibody, Nordic Nanovector, PCI Biotech, Photocure og Targovax.
Vaccibody skiller seg ut med en markedsverdi på rundt 20 milliarder kroner, mens Ultimovacs ligger i toppsjiktet blant de øvrige selskapene som prises fra rundt 500 millioner til fem milliarder kroner.
Den store døråpneren var Algeta, som i 2014 ble solgt til tyske Bayer for 17,6 milliarder kroner og for alvor satte norsk bioteknologi på kartet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.