Wall Street har åpnet november med et brøl, og denne uken presterte den industritunge indeksen Dow Jones sin beste uke siden mars i år. Likevel, fredag var usikkerheten tilbake i markedene.

Børsfallet på slutten av denne uken ble ledet an av teknologiselskapene, og spesielt de populære Fang-aksjene. Fang står for Facebook, Amazon, Netflix og Google, en gruppe teknologiaksjer som har hatt en eventyrlig børsoppgang de seneste årene.

Disse aksjene begynte å falle allerede på torsdag. Verst har det gått utover Netflix, som falt tre prosent på torsdag og 4,5 prosent på fredag.

Tre hovedårsaker

Ekspertene løfter frem flere årsaker til at usikkerheten fremdeles er stor i markedet:

  • Handelskrigen ser ikke ut til å være over.
  • Amerikanske renter fortsetter oppover.
  • Den økonomiske veksten dabber av over store deler av verden.

Det som er sikkert er at investorene nå er mer på vakt enn for noen måneder siden. Den mye omtalte «fryktindeksen» Vix er et tegn på dette.

Denne indeksen måler egentlig volatiliteten, altså hvor store svingninger det er i det amerikanske aksjemarkedet. Da børsene begynte å falle i oktober, skjøt indeksen til værs. Siden har den falt noe tilbake, men den er fremdeles på et nivå som er langt høyere enn det som har vært vanlig de siste månedene.

Fornyet handelsuro

Handelskrigen mellom USA og Kina har skapt mye uro i år, men nylig kunne investorer og politikere over hele verden trekke et lettelsens sukk. Donald Trump skrev på Twitter at han hadde hatt en «god prat» med den kinesiske presidenten, og at de har planlagt møter frem mot G20-møtet i Argentina mot slutten av måneden.

Denne uken gikk Trumps nære handelsrådgiver Peter Navarro ut med hard kritikk av Kinas president Xi Jinping, og sa at presidenten tidligere ikke har levd opp til handelsavtaler.

– Denne typen retorikk minner investorene på at avtalen mellom USA og Kina er svært usikker, og at det uansett trolig vil ta lang tid, sier Scott Kessler til Wall Street Journal.

Kessler er analysesjef for aksjer ved CFRA Research, og han forklarer at handelsuroen bidrar til nedsalg i Fang-aksjene, som har eksponering til Kina.

Renteoppgangen fortsetter

Torsdag denne uken var det rentemøte i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed). Som ventet ble ikke renten satt opp denne gangen, men Fed fortsetter å signalisere en ny renteheving i desember.

En rekke økonomer er bekymret for hva som skjer dersom Fed fortsetter å heve rentene. Stadig flere mener at boliglånsrenten i USA, som er på rundt fem prosent, nå er så høy at den begynner å bite på boligmarkedet. Dette kan være årsaken til at salget av nye boliger har falt de siste månedene.

Sterke signaler om renteheving i desember bidro til å sende den amerikanske tiårsrenten opp til 3,25 prosent, som er ny årsbeste.

Da børsene begynte å falle i oktober, hang dette blant annet sammen med den sterke oppgangen i tiårsrenten. Også da var det teknologiaksjene som begynte å falle først.

Global vekst stagnerer

Selv om økonomien i USA har tent på alle sylindre, godt hjulpet av en bensininnsprøyting fra skattekuttene til Donald Trump, så er kontrasten stor til resten av verden. Ifølge Carsten Brzeski i ING er dette en av årsakene til at oljeprisen faller.

– Markedet ser den fallende oljeprisen som et tegn på en oppbremsing i den globale økonomien. Jeg mener fallende oljepris heller burde være positivt, noe som støtter opp under høyere forbruk, sier økonomen til Wall Street Journal.

I fjor på denne tiden opplevde verden en synkronisert økonomisk oppgangskonjunktur. Denne utviklingen har snudd de siste månedene. Gavyn Davies er tidligere sjef for den globale avdelingen til Goldman Sachs, og er spaltist i Financial Times. I sitt seneste innlegg i avisen viser han hvordan den økonomiske veksten har falt over store deler av verden det siste året.

Mange økonomer ser enda mer negativt på 2019, da effekten av skattekuttene i USA vil begynne å ebbe ut. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Blomqvist-sjefen om nye Pushwagner-trykk: – Vi er imponert over at prisene holder
Ikke i tvil om hva han heller ville brukt 50.000 kroner på.
02:18
Publisert: