Aksjemarkedet fortsetter å være svært urolig denne høsten. Onsdag var Wall Street stengt, og før børsåpning i USA torsdag hadde europeiske børser rast, blant annet som følge av at fremtidskontrakter viste at amerikanske børser ville åpne ned. Det skjedde og alle de ledende indeksene holdt seg lenge i rødt, men hentet seg plutselig inn mot slutten av handelen.

– Det var en av de sykeste handelsdagene i år, sier sjef Mark Esposito i finanshuset Esposito Securities til Wall Street Journal.

Den industritunge indeksen Dow Jones endte ned 0,31 prosent, samleindeksen S&P 500 falt 0,15 prosent, mens teknologibørsen Nasdaq endte 0,42 prosent i pluss.

– Fed har vist seg med en mer «duete» tilnærming til pengepolitikken, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank om hvorfor investorene plutselig ble mer optimistiske torsdag.

Begrepene «haukete» og «duete» er to oppfatninger om hvor renten skal som følge av den økonomiske utviklingen. Mens haukete betyr at rentene må være høye for å holde bukt med inflasjonen, betyr duete at rentene må holdes lav som følge av lavt inflasjonstrykk.

«Vann på bålet»

Lie viser til at amerikanske medier torsdag meldte at den amerikanske sentralbanken vurderer å signalisere «vent og se»-tilnærming etter den ventede rentehevingen etter neste rentemøte i desember.

– Gjennom 2018 har Trump helt bensin på et økonomisk bål i USA gjennom sine finanspolitiske stimulanser, og på den andre siden har Fed helt vann på bålet i form av renteøkninger, forklarer Lie.

Han forklarer at investorene har vært redd for at Fed er i ferd med å stramme inn pengepolitikken så mye at det øker faren for en økonomisk nedtur i USA. Tidligere har Fed-sjef Jerome Powell, som ble valgt på starten av året, gått hardt ut og vært tydelig på at rentene i USA skal opp. Torsdagens uttalelser peker derimot på at takten Fed øker rentene på neste år kan bremses.

– Den amerikanske tiårsrenten svingte bra i går og var på det laveste på 2,83 prosent, mens den nå er på 2,89 prosent. Markedet priser inn en relativt god sannsynlighet for at Fed ikke hever renten i 2019, skriver sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea i en oppdatering.

Markedet er kjent for å reagere på renteutsiktene. I oktober mente mange at børsene falt fordi amerikanske statsrenter steg. Investorene fryktet da at Fed skulle sette opp renten for mye, men de siste dagene har markedet isteden mistet troen på at sentralbanken vil sette opp renten så raskt som tidligere signalisert.

«Overdriver»

Sjefstrateg Lie i Danske Bank mener også at finansmarkedene nå har en tendens til å overdrive.

– Mye av handelen utføres på datamaskiner som handler på momentet. Da får vi mer ekstreme utslag.

Torsdag kom også ISM-indeksen for USA, som viser forventningene til de amerikanske innkjøpssjefene.

– Den steg til det nest høyeste siden 2005. Det indikerer at det fortsatt er en veldig høy aktivitet i det som utgjør den største delen av amerikansk økonomi, nemlig servicesektoren, sier Lie.

Han tror investorene vil være mer optimistiske fredag.

– Vi har grunn til å tro at situasjonen rundt arrestasjonen av finansdirektøren i Huawei vil etter hvert løse seg. Men spesielt basert på signalene fra Fed, kombinert med enkelte makroøkonomiske lyspunkter, har vi grunn til å tro på en noe mer optimistisk stemning på børsene i dag.

– Trump har i tillegg skrevet på Twitter at han er optimistisk med hensyn til handelsforhandlingene med Kina, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil Wiedswang: Juleshop for landet
DNs politiske julekalender | Luke 7: Franklin D. Roosevelt og Kristin Halvorsen drømte om mer shopping.
01:39 Min
Publisert: