De amerikanske børsene fortsatte ned – for tredje dag på rad – da de åpnet tirsdag ettermiddag norsk tid. Alle de tre toneangivende indeksene hentet seg imidlertid raskt inn.

USA-børsene har vinglet hele dagen. S&P har gått i rødt åtte ganger i løpet av dagen, men klatret opp igjen, og klokken 20:30 begynte en klatring fra røde tall til nye høyere nivåer for dagen. Dow Jones og Nasdaq har fulgt samme mønster.

  • Nasdaq-indeksen endte opp 2,13 prosent
  • Dow Jones steg hele 2,33 prosent
  • S&P 500 er opp 1,74 prosent

Mandag svingte også kursene gjennom dagen, men da endte dagen med to kraftige fall, som sendte børsene ned over fire prosent.

Blant de største vinnerne tirsdag er Apple, som stiger hele 4,18 prosent. Også Amazon, Microsoft, Netflix, Home Depot, samt flere storbanker, jernbaneselskaper og en rekke andre selskaper er solid opp.

Selskapene innen strøm, vann og gass er fremdeles dagens tapere, sammen med oljegiganten Exxon Mobil og banken Wells Fargo, som nylig ble straffet av sentralbanken for å ha åpnet to millioner kontoer uten kundenes tillatelse.

Fallet

Fredag var første dag med kraftig fall på de amerikanske børsene, med et fall i Dow Jones-indeksen på 666 poeng. På det meste var indeksen ned ytterligere 1500 poeng før den hentet seg litt inn igjen.

Frykten til værs

Før tirsdagens opptur økte frykten, og børsfallet i USA rev med seg asiatiske og europeiske børsene ned.

Den såkalte «Fryktindeksen», Vix-indeksen på Chicago-børsen, viser hvor store svingninger markedsaktørene regner med på børsen fremover, den såkalte volatiliteten, og har føket til værs det seneste døgnet. Indeksen var på det høyeste siden finanskrisen i forkant av børsåpning tirsdag, og svinge kraftig i timene etterpå,. Men den har falt utover dagen og endte ned fra 49 til 30 poeng.

Markedsuroen de siste dagene knytes av mange til at den overraskende sterke lønnsveksten i USA gir utsikter til at prisveksten skal opp – og at sentralbanken dermed må sette opp rentene.

Relativt normalt fall

Fallet mandag ettermiddag kom raskt og var svært kraftig, men flere aktører har ment at det var for tidlig å konkludere med et dramatisk og fundamentalt skifte i markedet.

– Tungvektsaktører og institusjonelle investorer, spesielt i USA, synes å behandle dette nedsalget som noe som ikke er unormalt ettersom fem prosents korreksjoner i aksjemarkedene skjer oftere enn menigmann innser. Likevel, dersom denne perfekte stormen fortsetter å utvikle seg og en ny realitet med høyere obligasjonsrenter og mer den aggressiv innstramming en av pengepolitikken slår inn vil smerten for aksjer vedvare, sa analytiker Konstantinos Anthis i ADS Securities, ifølge Marketwatch.

Oslo Børs endte ned 2,27 prosent tirsdag. Tidligere på dagen var fallet oppe i fire prosent.(Vilkår)

Slik så det ut på rentebordet i Swedbank tirsdag morgen
Tone Lunde Bakker, Norgessjef i Swedbank forklarer hva som skjer i det børsen åpner tirsdag morgen.
00:49
Publisert: