Oslo Børs falt fra kraftig fra start med over tre prosent tirsdag morgen etter det største fallet på de amerikanske børsene på lang tid.

Nå indikerer handelen i termininstrumenter at de amerikanske børsene skal svinge litt opp igjen når de åpner senere, og det bidrar til at fallet demper seg på Oslo Børs og i resten av Europa.

Litt over 10:00 tirsdag er børsen ned 2,40 prosent.

– Det kommer ikke til å være noe sted å gjemme seg. Det kommer til å være nedgang på bred front, sier aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets.

Følg markedene i DN Investor her

Det dummeste du gjør

Hvis du ikke har solgt aksjene dine før fallet startet fredag, så burde du ikke begynne å selge nå, mener Tunaal.

– Det dummeste man gjør er å sette i gang et stort salgsprogram nå på morgenen, sier han.

Men sitter du likevel og er urolig under fallet kan du reallokere porteføljen.

– Det kan være aksjer man har gått glipp av i oppgangen som man nå kan få kjøpt billigere. Det er en generell enighet om at de lange rentene har vært utslagsgivende for korreksjonen. Derfor skal man være forsiktig med aksjer som har høy gjeld fordi de er sårbare for lange renter, sier aksjestrateg Tunaal.

Det er imidlertid ett lyspunkt, ifølge strategen. Det er at Nikkei-indeksen i Japan på det verste var ned 6,5 prosent. Nå er det bare ned 4,5 prosent.

Mer bekymring

– Det virker som frykten har satt seg litt nå, sier aksjestrateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea.

Hun forteller at børsfallet i Asia markerer et merkbart skifte etter at statsrentene steg i forrige uke og skapte dårlig stemning i aksjemarkedet, som falt litt som følge av det.

Ingvild Borgen Gjerde.
Ingvild Borgen Gjerde. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Da begynte man å bli litt mer bekymret fordi de steg så mye. Nå har det snudd og det er veldig tydelig at det nå er en flukt til sikkerhet der man kjøper statsobligasjoner, sier Borgen Gjerde.

– Etter et år med rekordlave svingninger i aksjemarkedet blir investorene skremt når det faller og tror enden er der.

Tre prosent fall i hele Europa

I resten av Europa er det også rødt over hele linjen. Slik går det på børsene:

Sverige: OMX Stockholm 30 ned 3,79 prosent.

Finland: OMX Helsinki 25 ned 3,65 prosent.

Danmark: OMX Copenhagen 20 ned 3,63 prosent.

Frankrike: Paris CAC 40 ned 3,24 prosent.

Spania: Madrid IBEX 35 ned 3,30 prosent.

Samlebørsen Euronext 100 er ned 3,44 prosent.

«Kan vare litt lenger»

Borgen Gjerde trekker frem at børsraset i Asia og stupet på USA-børsene i går kan tyde på at nedgangen vil vare litt lenger enn Nordea trodde til å begynne med.

– Men vi tror fortsatt ikke det er starten på en langvarig nedtur, sier Borgen Gjerde.

Hun trekker frem at det både det fundamentale vekstbildet er for bra med god inntjening for selskapene, og at pengepolitikken globalt fortsatt er veldig støttende.

Hun ser derimot at børsraset i Asia kan påvirke åpningen på Oslo Børs tirsdag.

– Oslo Børs følger børsene i resten av verden og det er godt mulig at det kan se stygt ut fra start på Oslo Børs tirsdag. Det blir kanskje ikke i samme størrelsen som vi ser i Asia nå, men noe lignende det vi så i USA i går, sier Borgen Gjerde.

«Klassisk korreksjon»

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning sier at børsraset i Asia er en forlengelse av stupet i USA i går. Han mener det er typisk at det kommer en korreksjon når aksjemarkedet har opplevd lite svingninger og steget over lang tid.

– Men det er ingenting som skjedde rundt klokken ni i går som skulle tilsi et så stort fall. Det er en klassisk korreksjon som jeg tror vil vare i noen dager nå til vi får klarhet i helt hva som skjedde, sier Chen.

Olav Chen.
Olav Chen. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

«Sikre handler»

Chen påpeker også at da rentene falt i går ble det en flukt til sikkerhet.

– Investorene har gått fra risikable investeringer til sikre handler, sier han.

Porteføljeforvalteren mener makrobildet er for bra til at det nå skal komme en langvarig nedgang i aksjemarkedet, og at selskapene vil levere god inntjening.

– Den inntjeningen gir også en inflasjonsbeskyttelse fordi inntjening følger prisnivået i samfunnet ellers. Så med mindre du tror på en hyperinflasjons-oppgang og at renten kommer til å heves til mye høyere nivåer, så tror vi det er en overmoden korreksjon foreløbig.

– Vi vil nok benytte muligheten til å øke eksponeringen. Tåler du ikke slike svingninger skal du ikke være i aksjemarkedet, sier han. (Vilkår)

- Sunt med en korreksjon
Terje Erikstad, innholdssjef i DN, kommenterer dagens kursfall.
01:24
Publisert: