Børsfallet i oktober rammet det amerikanske aksjemarkedet bredt, men det har gått særdeles hardt utover de mindre selskapene. Det gjør at en av de viktigste børsindeksene i USA nå er millimeter ifra å utløse et særdeles kraftig salgssignal.

Indeksen Russel 2000 består av en rekke små og mellomstore amerikanske selskaper, i motsetning til S&P500, som består av de 500 største selskapene. Tidligere i år har de mindre selskapene gjort det langt bedre på børs enn de største, men nå har denne utviklingen snudd.

«Dødskrysset» nærmer seg

Under børsfallet i oktober falt indeksen Russel 2000 kraftig, vesentlig mer enn andre indekser. Børsfallet var så stort at indeksen raskt brøt ned gjennom 200 dagers glidende gjennomsnitt, som i teknisk analyse ansees som er kraftig salgssignal.

Teknisk analyse bygger kun på historiske faktorer, og derfor er det noen som mener det er en analyse som ikke er egner seg for å forutsi fremtiden. Likevel er det mange investorer som følger nøye med på ulike tekniske signaler.

Glidende gjennomsnitt er et av de viktigste tekniske analysene, og nå har denne gitt et klart salgssignal.

De siste dagene er det stadig flere analytikere som har pekt på at et annet og mye sterkere salgssignal nærmer seg med stormskritt for Russel 2000: «Dødskrysset».

Lengre nedgangsperiode

Nei, dette er ikke tull. «Dødskrysset» er navnet på det som inntreffer når 50 dagers glidende gjennomsnitt faller lavere enn 200 dagers glidende gjennomsnitt. Dette er ansett som et tegn på at aksjemarkedet er i ferd med å gå inn i en lengre nedgangsperiode.

Marketwatch er en av nettsidene som har skrevet om dette de seneste dagene.

Det motsatte tilfellet, der 50 dagers glidende gjennomsnitt stiger høyere enn 200 dagers glidende gjennomsnitt, kalles for «det gylne krysset».

Indeksen S&P 500 falt også under 200 dagers glidende gjennomsnitt i løpet av oktober, men kom seg raskt over streken igjen. For denne indeksen er «Dødskrysset» fremdeles et godt stykke unna.

Unngikk salgssignal på Oslo Børs

Teknisk analyse bygger på en teori om at historiske adferdsmønstre har en tendens til å gjenta seg, og at man kan forutse børsutviklingen gjennom å forstå psykologiske endringer hos investorene.

I Norge er det en rekke investorer som benytter seg av teknisk analyse i større eller mindre grad.

Dersom man ser på Oslo Børs, er de tekniske signalene fra ulike typer glidende gjennomsnitt bedre enn for de amerikanske børsene.

Under børsfallet i oktober var Oslo Børs svært nære å falle under 200 dagers glidende gjennomsnitt, men salgssignalet ble unngått med et nødskrik. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Felleskitesten: Se hvilken ski som overrasket testpanelet
DN har gjennomført en test av syv ulike felleski i semirace-kategorien.
01:23
Publisert: