Uroen i aksjemarkedet fortsetter fredag. De ledende asiatiske børsene avsluttet i rødt, samtidig som de fleste europeiske børser faller markant. Oslo Børs endte ned 1,2 prosent og er ned nesten ni prosent siden toppen for én måned siden.

– I dag har markedet bestemt seg for at det er rapporteringssesongen i USA med de store teknologiselskapene som har levert litt svake tall som ligger bak fallet i Asia og Europa, sier porteføljeforvalter Anette Hjertø i forvaltningsselskapet DNB Wealth Mangement.

Verdens aksjemarkeder har de siste ukene vært svært urolige, der børsene både har rast og steget. Amerikanske børser åpner ned fredag, og ligger dermed an til et betydelig fall på ukebasis.

Følg markedene i DN Investor.

Hjertø, som jobber i teamet Taktisk Aktivaallokering, påpeker at både amerikanske og norske aksjer har opplevd oppgang siden 2008.

– Spesielt amerikanske aksjer står veldig lagelig til for fall nå. Og til slutt ble de påvirket av den dårlige stemningen som har vært i Europa og fremvoksende markeder, sier hun.

Det er frykten for en raskere renteoppgang enn ventet som har fått skylden for korreksjonen. Porteføljeforvalter Hjertø mener USAs sentralbanksjef Jerome Powell, som ble godkjent av senatet i USA på begynnelsen av året, var en sterk bidragsyter.

– Han har vært opptatt av å sette seg selv på kartet og fortelle at han kommer til å heve rentene uansett hva. Vi mener markedet nå lærer ham opp og viser at han kom med litt tøffe uttalelser. Det er noe vi også har sett med tidligere sentralbanksjefer som har gått hardt ut, og så har markedet sagt at det ikke er sånn det fungerer, forteller Hjertø.

– Hvis fallet fortsetter tror vi Fed kommer til å være mer forsiktige, ikke nødvendigvis i hva den gjør, men hvordan det kommuniseres til markedet. Og fortsetter den korreksjonen her en stund vil ikke rentene gå opp, legger hun til.

Kjøpt aksjer i korreksjonen

Hjertø mener også det er flere faktorer i markedet som nå er positivt for aksjer.

– Det at markedet nå har korrigert seg, spesielt i fremvoksende markeder og Europa, gjør at de markedene nå er mer attraktive relativt sett. Vi mener også at det fortsatt er en støttende økonomisk vekst i verden. Og selv om det har vært litt renteoppgang i det siste, er det absolutt en støttende pengepolitikk, sier Hjertø.

Derfor har hun og kollegene brukt den siste ukens fall til å vekte seg opp igjen til en nøytral posisjon i markedet.

– Det mener vi er det fornuftige å gjøre. Vi tror ikke at dette er starten på en lengre nedgangsperiode, men at det er en korreksjon, sier hun.

– Vår strategi er at når alle andre er veldig negative skal vi vurdere om å være mer positive. Når andre kjøper aksjer, begynner vi derimot å bli mer forsiktige. Det har lønnet seg og pusher oss til å kjøpe aksjer når både vi og kundene har tapt mye penger, men er psykologisk utfordrende, legger hun til.

«Den nye normalen»

Hjertø sier at enkelte sektorer nå kommer til å gjøre det bedre enn andre. Hun trekker blant annet frem at de har tro på teknologi og energi.

– Det er de aggressive sektorene som har falt mest i korreksjonen. Når vi begynner å bli redde for en lengre nedgangskonjunktur kommer vi til å snu helt om. Da skal vi kjøpe de defensive sektorene og selge de offensive, men der er vi ikke nå, sier hun.

Hjertø og teamet vurderer også å gjøre andre valg i markedet fremover.

– Vi har tro på alle sektorer som har innsatsfaktorer som det blir mangel på i slutten av en konjunkturoppgang, slik som råvarer. Vi er i normalvekt på industri og materialer, men vurderer å gå over til overvekt dersom det roer seg i markedene. I tillegg har vi overvekt på finanssektoren siden vi ser at bankene gjør det relativt sett bra når rentene stiger, forteller porteføljeforvalteren.

Porteføljeforvalteren er ikke i tvil om at aksjemarkedene kommer til å svinge mer fremover.

– Det vi ser nå er den nye normalen. Mot slutten av en oppgangskonjunktur ser man også større divergens mellom ulike type aksjesektorer, og i år også mellom aksjemarkeder. Det i motsetning til det vi så i 2016 og 2017 da alt gikk i samme retning, sier Hjertø.

Hun sier at også kundene deres tar uroen med ro.

– De er langsiktige og vet at man må forvente denne typen uro når man investerer i aksjer. Vi har ikke opplevd noe innløsning av betydning, forteller porteføljeforvalteren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

–Vi kommer tilbake med et bedre navn snart
01:34
Publisert: