Aksjemarkedet i Asia faller bredt mandag morgen etter et fall på Wall Street inn mot fredag forrige uke. Selv om inntjeningsveksten i USA har vært god gjennom rapporteringene for tredje kvartal, har investorene svart med å sende børsene ned.

  • I Kina faller Shanghai-børsen 1,05 prosent.
  • Japans Nikkei-indeks faller 1,35 prosent.
  • Verst går det i Hongkong med et fall på 2,37 prosent.

– Vil være brutal

Førhandelen i USA peker svakt nedover. Denne handelen pleier å være toneangivende for Oslo Børs og resten av aksjemarkedet.

Oktober var den verste måneden på den brede S&P 500-indeksen siden 2011. Fallet var på syv prosent for måneden.

David Stockman.
David Stockman. (Foto: LOUIS LANZANO/AP/NTB Scanpix)

– Vi kommer til å være i en resesjon, og vi kommer til å få en ny korreksjon som vil være brutal, sier David Stockman, tidligere direktør i president Ronald Reagans kontor for styring og budsjett (OMB) til CNBC.

Tror på fall på over 40 prosent

Han tror S&P-indeksen kan falle under 2000, og kanskje 1500, poeng i løpet av et år eller to. Det vil være et fall på over 40 prosent fra dagens 2723 poeng.

– Hvis du er en rasjonell investor trenger du bare å ha to ord i ditt vokabular: Trump og selg. Han leker med ilden mot slutten av en oppgangskonjunktur, sier han.

Stockman peker blant annet på at de amerikanske styringsrentene på 2,13 prosent, som Trump gjentatte ganger har uttalt at settes opp for fort, fortsatt er lavere enn inflasjonen. I tillegg sier han at handelskrigen mot Kina er helt irrasjonell, og viser til at Kina står for rundt 30 prosent av USAs import.

Merk at dette ikke er første gang Stockman har kommet med dystre spådommer om aksjemarkedet.

– Bør være positivt for markedene

Aksjemarkedet steg betydelig mot slutten av forrige uke etter at USAs president Donald Trump ga tegn til å forhandle med Kina på G20-toppmøtet i slutten av november, og skrev på Twitter at han hadde en konstruktiv telefonsamtale med Kinas president Xi Jinping.

Sigrid Wilter Slørstad.
Sigrid Wilter Slørstad. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Dersom Kina og USA kommer frem til en handelsavtale, vil det fjerne en del av nedsiderisikoen til det økonomiske momentumet globalt. Det krever mer enn ord for å bli enige om en handelsavtale, men gjenopptagelsen av kommunikasjon er en forutsetning for at det i det hele tatt skal skje, som bør være positivt for markedene, skriver strateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea Wealth Management i en markedsrapport mandag.

– Utfallet er imidlertid fremdeles usikkert, noe den svake utviklingen til asiatiske børser på morgenkvisten i dag gjenspeiler, skriver hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Erna Solberg om KrF-striden: –Jeg reagerer på karakteristikken av partiene i regjering
02:18
Publisert: