Etter en tøff uke på de amerikanske børsene, pekte pilene oppover for de viktigste indeksene på Wall Street torsdag. Dow Jones (+0,84 prosent), S&P (+0,82 prosent) og Nasdaq (+1,72 prosent) endte alle på plussiden.

Analytikere trekker frem et par hovedforklaringer på oppturen.

  • Det går mot «våpenhvile» i handelskrigen mellom USA og Kina. Torsdag skal USAs handelsutsending Robert Lighthizer har sagt til flere næringslivsaktører at den neste runden med amerikanske sanksjoner med Kina er satt på vent, skriver Financial Times. Onsdag sa Det hvite hus' økonomiske rådgiver at samtalen med Kina er plukket opp igjen på alle nivåer. USAs president Donald Trump møter sin kinesiske motpart Xi Jinping under G20-møtet i Argentina senere i måneden.
  • Storbritannias statsminister Theresa May holdt torsdag en pressekonferanse der hun forsikret om at hun hadde tro på det nye utkastet for en brexit-avtale, selv om fem personer i regjeringsapparatet har valgt å si opp jobben. Det inkluderer også brexit-minister Dominic Raab. Mays opptreden virker ikke å ha hatt en avskrekkende effekt på markedene. Pundet har derimot svekket seg i løpet av dagen, og koster fortsatt under elleve norske kroner.

Bezos: «Amazon vil gå konkurs»

Til og med teknologi-sektoren, der Apple lenge har ledet an nedturen etter nedjusterte utsikter hos deres leverandører, har snudd i kveldstimene. Morgan Stanley-analytiker Katy Huberty sier til MarketWatch at han mener aksjefallet har vært en overreaksjon, og at fallet har skapt en kjøpermulighet. Apple steg 2,4 prosent ved stengetid i USA.

Amazon har også steget på torsdagens børs, selv om Amazon-sjef Jeff Bezos skal ha sagt til sine ansatte at de han ser for seg at selskapet en dag vil gå konkurs.

– Amazon er ikke for stort til å mislykkes. Jeg spår faktisk at Amazon vil gå konkurs en dag. Livsløpet til store selskaper pleier å være rundt 30 år, ikke hundrevis av år, sa Bezos til ansatte under et møte i Seattle torsdag, ifølge et opptak CNBC har hørt.

Selskapet har dermed noen få år på seg, dersom sjefens spådommer skal vise seg å stemme. Amazon ble grunnlagt i 1996.

Energiaksjene brenner

Positive utsikter er neppe spådd om energiselskapet Pacific Gas and Electric Company (PG&E). Sammen med morselskapet har PG&E blitt saksøkt av advokater som representerer en rekke brannofre. De mener manglende vedlikehold av strømlinjene er årsaken til de dødelige brannene i California.

Nedturen fortsatte torsdag, da aksjen stupte over 30 prosent under handledagen. Selskapet har tapt seg til en verdi over 130 milliarder kroner siden brannene startet forrige uke, skriver Reuters.

Et fat nordsjøolje ble på det meste solgt for 67,36 dollar torsdag. Ved stengetid i USA lå prisen på 66,59.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Utenriksminister Søreide: – Viktig å sikre rettighetene til nordmenn som bor i Storbritannia
02:12
Publisert: