Siden Canada legaliserte bruken av marihuana høsten 2018, har flere selskaper slått seg stort opp i det lovlige markedet i USAs nabo i nord.

Likevel har salget de siste månedene gått tregt, mye på grunn av at markedet har brukt lengre tid på å etablere seg enn det som først var forespeilet. I tillegg har selskapene slitt med lønnsomheten, samtidig som en mangel på utsalgssteder har ført til et oppsving i det illegale markedet både i Canada og statene som har legalisert bruk i USA.

Torsdag fikk sektoren derimot et oppsving, etter at et lovforslag ble vedtatt av et panel i Representantenes hus i Kongressen i USA.

Lovforslaget tar til orde for at personer med marihuanarelaterte dommer på rullebladet vil få disse strøket, i tillegg til å gjøre bruken av rusmiddelet lovlig på føderalt nivå. En fem prosent avgift for salg av cannabis er også bakt inn i forslaget, og skal bidra til å finansiere blant annet opplæringsprogrammer.

Det førte til at Canadas tre største lisensierte cannabisprodusenter, Canopy Growth, Cronos Group og Aurora Cannabis, alle fikk en solid opptur i det som har vært et meget tungt år for sektoren.

Det var det amerikanske nyhetsnettstedet Marketwatch som først omtalte saken.

Enormt fall for sektoren

Canopy Growth, som er verdens største cannabisselskap og notert på børsene i Toronto og New York, steg 15,02 prosent torsdag. Cronos Group steg 10,92 prosent, mens Aurora Cannabis var opp 18,29 prosent.

De tre selskapene har en samlet markedsverdi på over ti milliarder dollar. Hittil i år er marihuanaindeksen i Nord-Amerika ned 41,94 prosent.

«Kan bli seiglivet»

Selv om nevnte panel har godkjent lovforslaget, må det også gjennom avstemning i Representantenes hus i sin helhet. Der er det ifølge eksperter Marketwatch har snakket med sannsynlig at forslaget blir vedtatt, all den tid Representantenes hus er kontrollert av demokratene.

Skulle det bli godkjent der, må det også gjennom Senatet før det eventuelt blir til lov. Der har Det republikanske partiet flertall, og majoritetsleder Mitch McConnell har lenge vært en uttalt motstander av legalisering av cannabis i USA.

– Avstemningen i panelet var mest symbolsk, og er bare første steg på veien mot full legalisering, sier bank og cannabisekspert Jason Wilson til Marketwatch.

– Vi tror forslaget blir vedtatt av det fulle Huset. I beste fall vil det bli seiglivet i Senatet, men uansett er det et positivt steg for en sektor som har slitt, sier en annen analytiker, Garrett Nelson.

Nyheter om at Canadas høyest befolkede provins, Ontario, har sett på mulige endringer i en etableringslov, hjalp også sektoren på børs denne uken. I dag har provinsen en modell som kun har tillatt etablering av 25 utsalgssteder. Det tilsvarer 600.000 personer per utsalgssted, ifølge Marketwatch.

Oljefondet droppet hasjaksjer

DN omtalte tidligere i år at Oljefondet hadde investert stort i selskaper med cannabistilknytning i Nord-Amerika. Aurora og Canopy er to av disse.

Ved inngangen til 2019 hadde Oljefondet investert 910 millioner kroner i fem selskaper. De samme aksjene var i mars verd 1,36 milliarder kroner.

Et par måneder senere gikk derimot Oljefondet tilbake og kastet cannabisaksjene ut av sin portefølje. Det kom etter kritikk fra blant annet Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF), som mente investeringen bidro til å undergrave politiets narkotikaarbeid.

– Vi har allerede besluttet å ikke være investert i selskaper med direkte eksponering mot cannabis, sa kommunikasjonssjef i Norges Bank Investment Management, Thomas Sevang, i mai.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette skjer i en hjerne som blir eksponert for cannabis
Martine Skumlien skal forske på cannabis med stipend fra Røkkes Aker.
02:03
Publisert: