Tirsdag gjorde USAs president Donald Trump det klart at han vil utsette fristen for innbetaling av skatt, samt be Kongressen om en krisepakke på mellom 800 og 850 milliarder dollar for å hjelpe økonomien i landet.

Tiltakene kom dagen etter det kraftigste fallet på børsene siden krakket i 1987, og Dow Jones-nøkkelindeksen, den brede S&P 500-indeksen og teknologindeksen Nasdaq falt alle mer enn 11 prosent. Dow Jones-indeksen, som inneholder det en komité mener er knippet med de aller viktigste amerikanske selskapene, falt alene nesten 13 prosent.

Ved børsstenging tirsdag var Dow Jones opp 5,19 prosent, S&P 500 opp 5,99 prosent, og Nasdaq Compostite 6,23 prosent.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management er langt unna å friskmelde økonomien.

– Normalt er dette ganske store oppganger, men samtidig er det ganske typisk når det er såkalt bear market, at det er noen dager innimellom med store oppganger. Ofte finner man at de største daglige oppgangene er under et krakk.

Trenger ikke være et langvarig sjokk

– I USA så har Trump og hans stab diskutert store beløp. Det vil jo selvfølgelig hjelpe med å redusere skaden fra tiltakene for å hindre spredning av viruset, og vil bidra til å hindre en finanskrise, sier Wilhelmsen.

Han mener at det vi er vitne til er et økonomisk sjokk, men at det ennå ikke er snakk om en finanskrise.

– Den økonomiske effekten av koronapandemien blir svært stor, det er et økonomisk sjokk, men det trenger ikke være et veldig langvarig sjokk, såfremt det ikke utvikler seg til å bli en større finanskrise med masse konkurser og der bankene går over ende, sier han.

Han tror også de mange tiltakene som er blitt annonsert verden over, har en positiv effekt på børsene.

– Samtidig hjelper det veldig mye å se at politikerne er villige til å bruke store ressurser og mye penger, og at de er litt mer fleksible på budsjettkravene sine. Det er det

Henger sammen med spredningen av viruset

Wilhelmsen tror at situasjonen vil bedre seg så fort man begynner å få kontroll på spredningen av viruset verden over.

– Jeg tror jo – og det har jeg ment en stund – at slutten på krisen kommer når man begynner å se at man får kontroll på spredningen, og at man ser utsikter til økt økonomisk aktivitet.

Han utdyper:

– Når folk begynner med vanlig økonomisk aktivitet, at folk begynner å gå på restaurant igjen, begynner å reise igjen. Når det skjer tror jeg at markedene vil snu for alvor.

God dag for teknologigigantene

Nasdaq-100-indeksen, som måler 100 selskaper på den teknologitunge indeksen, steg tirsdag. Av de mer kjente selskapene som er børsnotert på Nasdaq-børsen, hadde flere en god dag. Amazon, Apple, Microsoft og Google-eieren Alphabet sted alle.

Det samme gjelder imidlertid ikke Tesla-aksjen. Etter en katastrofal mandag, der aksjekursen falt mer enn 18,5 prosent, endte den også tirsdagen med kursfall på 3,34 prosent fra sluttkurs mandag.

Den siste tiden har vært et mareritt for flyselskaper verden over, etter at koronapandemien har ført til kansellerte ruter og permitterte ansatte. Det fikk også selskapet Boeing, som er børsnotert på New York Stock Exchange, merke. I løpet av tirsdagen falt kursen 5,4 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.