Børsene verden over slår rekord på rekord. Aksjemarkedet i USA har gått som bare det siden Donald Trump vant valget i november. Oslo Børs har steget med nær 20 prosent på et år. Og selv da kommer den ganske beskjedent ut sammenlignet med andre børser.
En undersøkelse DN gjorde 18. juni viste at 41 av de 42 viktigste aksjemarkedene i verden har steget de siste tolv månedene. Norge var nummer 19 på listen.
Strateg i Nordea Markets, Ingvild Borgen Gjerde, tror man skal belage seg mer svingninger i markedet utover høsten der sentralbanksjefene trolig vil spille nøkkelroller, men at underliggende drivere taler for fortsatt god avkastning i risikable aktiva – og spesielt i aksjer.
Og vil du ha mest igjen for pengene dine, burde du holde deg i Europa, ifølge Nordea-strategen.
Hedgefondinvestorer snuser på Europa
– Vekstutsiktene har steget, forventningen til inntjeningsvekst er høy, politisk risiko har snudd fra å være en motvind til en medvind, og alt sammen bidrar til at globale investorer fortsetter å strømme til europeiske aksjer, skriver Gjerde i et notat om Nordea Markets' syn på markedet i august.
Indeksen for europeiske aksjer, Stoxx Europe 600, har motsatt vei av amerikanske indekser i sommer. Siden midten av mai har den falt 4,69 prosent og er på sitt laveste siden april i år. Men investorene har tro på at det skal snu. Ifølge Bloomberg har hedgefondinvestorer fått ferten av europeiske aksjemarkeder nå som den politiske risikoen har avtatt og økonomien tar seg opp.
– Plutselig ble Europa foreslått som den beste ideen under amerikanske konferanser. Euroen gikk sin seiersgang og amerikanske fond ble involvert i europeiske bedrifter. Nå som det politiske og makroøkonomiske bakteppe ser mindre usikkert ut enn på mange år, er et oppsving godt nytt for selskapene, sier Cutler Cook, headhunteren til investeringsforetaket Paamco, til Bloomberg.
Solid økonomi, men skuffelser fra Washington
Gjerde skriver at nøkkeltall fra USA har vist en god bedring i det siste, og at det stort sett er inflasjonstallene som fortsetter å vise svakhet i landet.
– Veksten i den amerikanske økonomien er med andre ord solid, og det samme er selskapsinntjeningen. Grunnen til at vi har et negativt syn på amerikanske aksjer er dermed ikke at det ikke ser bra ut i USA, men heller at ting ser enda bedre ut i resten av verden, skriver Gjerde.
Hun legger til at skuffelser og rot fra Washington bidrar til å dempe forventningene til vekstvennlig politikk fra Trump-administrasjonen.
– Når amerikanske aksjer i tillegg er såpass høyt priset som de er, mener vi utsiktene for meravkastning fremover er svært beskjedne, skriver Gjerde, som holder på «undervekt»-anbefaling for sektoren.
Den industritunge Dow Jones-indeksen på Wall Street steg mandag til ny «all-time-high».(Vilkår)