Starten av uken har vært preget av stor dramatikk i oljemarkedene. I løpet av mandag falt mai-kontrakten for amerikansk lettolje under null, og tirsdag har prisen for nordsjøolje falt 30 prosent på det meste. Dette har preget verdens børser verden over, også i USA.

Wall Street falt fra start, og fallet har tiltatt utover dagen. Noen timer etter åpning faller alle de toneangivende amerikanske indeksene markant.

  • Den brede samleindeksen S&P 500 faller 2,81 prosent
  • Industritunge Dow Jones faller 2,17 prosent
  • Teknologitunge Nasdaq faller på 3,06 prosent

Investorer verden over følger prisutviklingen i oljemarkedet tett. Etter et historisk fall der mai-kontrakten for WTI-olje endte på nært minus 40 dollar fatt, har kontrakten fortsatt i negativt terreng gjennom store deler av dagen. Den mer omsatte juni-kontrakten har i løpet av dagen også falt markant, og er ned mer enn 40 prosent like før klokken 21.00. Også nordsjøolje faller markant tirsdag. Prisen er ned nesten 30 prosent og handles for under 20 dollar fatet.

Kraftig fall for teknologiaksjer

– Hvis vi noen gang trengte en påminnelse om omfanget av den brå nedgangen i den globale økonomiske aktiviteten, er det faktum at terminkontraktene for WTI-oljen ble negativ, skriver analytiker Tom Lee i Fundstrat Global Adivsors i et notat, ifølge CNBC.

Flere av de største amerikanske oljeselskapene faller markant fra start på Wall Street. Både Chevron og ExxonMobil starter dagen med et fall.

Selv om oljeaksjer får juling på børsen, er det faktisk teknologiaksjer som presterer dårligst tirsdag. Teknologitunge Nasdaq er like før klokken 21.00 ned over tre prosent. Flere tunge teknologiselskaper faller kraftig tirsdag.

IBM la før åpning frem resultater for første kvartal. Omsetningen falt over tre prosent, og selskapet faller nesten fire prosent. Både Coca-Cola og Netflix skal legge frem resultater tirsdag.

Apple er ned 2,97 prosent, Amazon er ned 2, prosent og moderselskapet til Google er ned tre prosent. Også Microsoft faller over tre prosent.

Priskollaps

Priskollapsen i oljemarkedet kommer som følge av en dødelig cocktail der et brutalt fall i etterspørselen som følge av koronapandemien er en av hovedingrediensene. I tillegg er oljelagre i ferd med å fylle seg opp.

Oljeanalytiker Nadia Wiggen i Pareto Securities mener prisfallet kommet fordi markedet er blitt for positiv til olje for tidlig.

Gårsdagens handel med WTI-olje viste at USAs oljemarked er blitt for bullish for tidlig med tanke på priser, og at lagringskapasiteten er veldig knapp. Derfor kommer amerikansk olje til å lagres på tankskip, og dermed konkurrere med europeisk Brent-olje om lagringsplass. Amerikansk olje kan også bli eksportert til Europa, sa Wiggen til DN tidligere tirsdag.

Også mandag falt Wall Street markant. Siden starten av uken er den brede S&P 500 ned nesten fem prosent. Det er like vel langt igjen til bunnen som ble nådd tidligere mot slutten av mars. Siden 23. mars har indeksen steget over 20 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.