Vix-indeksen, mye omtalt som fryktindeksen, sier noe som temperaturen i aksjemarkedet, og er en populær pekepinn på hvordan investorer vurderer stemningen i markedet. En stigende indeks peker mot at det implisitt skal bli mer svingninger, og kommer gjerne samtidig som fallende børser, mens indeksen typisk er lav når stemningen er på topp og optimismen rår.

Da børser verden over krakket i mars som følge av korona, nådde indeksen det høyeste punktet noensinne, og var på det meste over 82 poeng. Det var høyere enn under finanskrisen i 2008.

I skrivende stund står indeksen på rundt 34 poeng, noe som tilsvarer et fall på nesten 60 prosent siden toppen i mars. Det har sammenfalt med børsrallyer over hele verden i samme periode. Likevel har stemningen sett ut til å snu siden starten av måneden, og i takt med stadige flere koronasmittede i USA og andre steder i verden, har indeksen steget mer enn 30 prosent siden 8. juni.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Wealth Management frykter at en ny, kortsiktig korreksjon er på trappene.

– Det er ganske klart at det er mer usikkerhet nå enn for et par uker siden. Markedene har gått mye, og mange har nok sittet på gjerdet og ventet på en korreksjon, og vil kaste seg inn dersom det kommer, sier han.

Børsene faller

Bruce understreker at han ikke tror korreksjonen blir så kraftig som nedgangen i mars, men sier at nyhetsbildet og smittesituasjonen vil være to drivere i markedene fremover.

Sjefanalytikeren mener at Vix-indeksen viser at markedene allerede er blitt mer urolige i det siste.

– Det som var tilfellet tidlig i juni var at S&P 500 var oppe på nivåene vi så ved inngangen av året. Da kom det sterke nøkkeltall og flere land hadde bestemt seg for å åpne opp igjen. Da var det mye optimisme i markedene, men nå ser vi at smittetallene i USA er på vei oppover. Klarer vi ikke å åpne opp igjen uten nye smittebølger ser det mye svakere ut, sier Bruce.

Torsdag formiddag stiger Vix-indeksen rundt åtte prosent. Det kommer etter en kraftig nedgang på Wall Street onsdag kveld norsk tid. Samtlige toneangivende indekser – industriindeksen Dow Jones, den brede S&P 500-indeksen og teknologitunge Nasdaq – stengte ned mer enn to prosent. Onsdag ble det dessuten påvist over 45.000 nye koronatilfeller i USA, som er ny rekord på én dag.

Torsdag faller også hovedindeksen på Oslo Børs under 800 poeng for første gang siden slutten av mai, samtidig som at oljeprisen dukket under 40 dollar fatet.

Mye luft i forventningene

Mads Johannesen, investeringsøkonom i Nordnet, følger nøye med på Vix-indeksen, og peker også på økt smittefrykt som en grunn til at indeksen har steget markant siden 10. juni. Da kom USAs sentralbank (Fed) med beskjeden om at renten ble holdt uendret, og indikerte at den skulle være på samme nivå gjennom 2022.

Samtidig varslet Fed at de tror amerikansk økonomi vil falle med 6,5 prosent i år.

– Ser man på børsene, så ser det nesten ikke ut som vi har vært gjennom en resesjon. Siden fallet i mars har både Oslo Børs, europeiske børser og Wall Street hentet seg kraftig inn. Derfor er det sårbart for dårlige nyheter nå. Det er mye luft i forventningene til aksjekursene, sier Johannesen.

Tror oppgangen kom for fort

Siden krakket i mars har Oslo Børs steget rundt 26 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen på New York-børsen nådde toppnotering på over 10.000 poeng tidligere i juni. Johannesen tror oppgangen muligens har vært for rask.

– Nå får folk kanskje tenkt seg om, og da er det mange som sitter lett på salgsknappen når det kommer dårlige nyheter relatert til korona. Det er en kjensgjerning at smitten vi har sett ikke har stoppet, og globalt er det fortsatt på vei opp, sier investeringsøkonomen.

– Er dette starten på en ny korreksjon eller nedgang?

– Det er tusenkronersspørsmålet. Det mange kanskje tror nå er at vi får en W-oppgang, i stedet for en V-formet oppgang, slik mange har trodd. Oppgangen siden mars har vært drevet av en voldsom velvillighet blant sentralbanker som har kjørt på med stimulipakke etter stimulipakke og skutt likviditet inn i markedet. Det er en vesentlig faktor til at markedet traff bunnen og har steget såpass som det har gjort, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.