Det så lyst ut på Wall Street da handelen åpnet fredag, før stemningen snudde og de toneangivende amerikanske indeksene falt. Verst gikk det utover teknologiindeksen Nasdaq, som endte dagen ned over halvannet prosent.

Natt til fredag tilspisset situasjonen i Ukraina seg, med harde russiske angrep mot det Ukrainske kjernekraftverket Zaporizjzja – Europas største. Tunge børsfall på de europeiske indeksene, hvor flere endte dagen ned over fire prosent, smittet over i de amerikanske markedene.

Slik så det ut på Wall Street ved stengetid fredag kveld.

  • Den brede samleindeksen S&P 500 falt -0,79 prosent.
  • Industriindeksen Dow Jones falt -0,53 prosent.
  • Teknologitunge Nasdaq falt -1,66 prosent.

Overraskende arbeidsmarkedstall

En time før børsene i New York åpnet, la Det amerikanske arbeidsdepartementets Bureau of Labour Statistics ferske amerikanske sysselsettingstall. De viser 678.000 nye jobber skapt i USA i februar, utenom jordbruket. På forhånd var det ventet at tallene ville vise 423.000 nye jobber. Det betyr at fasit var 255.000 høyere, 60 prosent mer enn ventet.

Januar- og desember-tallene er også revidert opp med til sammen 92.000 nye jobber. Det innebærer at den amerikanske ledigheten nå måles til 3,8 prosent, noe lavere enn forventede 3,9 prosent.

Med stigende inflasjon skulle sterkere arbeidsmarkedstall normalt tilsi økt sannsynlighet for renteheving, men lønnsveksten var til gjengjeld svakere enn ventet – 5,1 prosent på årsbasis mot ventede 5,8 prosent.

Renten på tiårig amerikansk statsgjeld sank noe etter at tallene ble kjent, et mulig tegn på at den relativt svake lønnsveksten vil dempe presset om renteheving.

– Det er ikke oversskende å se en sterkere enn ventet sysselsettingsrapport i februar, ettersom omikronsmitten falt raskt. Men på grunn av de tragiske hendelsene i Russland og Ukraina, blir det globale aksjemarkedet priset på usikkerhet heller enn kjent finansiell informasjon, som er det som tradisjonelt driver aksjekurser, sier investeringsdirektø Julian Koski hos New Age Alpha til Bloomberg.

Skremt av inflasjon

De amerikanske sysselsettingstallene omtales ofte som «månedens viktigste tall», fordi tallene gir en indikasjon på hvordan det står til i verdens viktigste økonomi. Tallene følges tett av den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed), og i finansmarkeder over hele verden.

USAs president Joe Biden rykket fredag ut på Twitter og feiret den sterke veksten. «Slik ser det ut når man bygger et bedre USA» skrev han.

Fed har begynt å trappe ned de massive støttekjøpene av verdipapirer som har stimulert økonomien gjennom pandemien. Siden starten av pandemien har Fed kjøpt statsobligasjoner og andre rentepapirer for 120 milliarder dollar i måneden.

Hensikten er å bremse inflasjonen som har begynt å eskalere flere steder i kjølvannet av pandemien, der et stadig strammere arbeidsmarked har potensial til å presse opp folk lønninger og dermed legge ytterligere press på inflasjonen.

Inflasjonen truer New Yorks klassiske én dollar-konsept
Mange steder i New York har du i mange år kunnet få deg en pizza-slice til en dollar. Vil inflasjonen sette en stopper for dette? Bloombergs Scarlet Fu og Madison Mills besøker Champion Pizza, der eieren heller vil stenge butikken enn å øke prisene.
04:14
Publisert:

Skal være «smidige»

I mellomtiden har Russland invadert Ukraina, som gjør regnestykket mer komplisert. Denne uken fastholdt sentralbanksjef Jerome Powell at det ville komme en renteheving i mars som forespeilet, selv om markedet ikke ser ut til å tro på en mulig dobbeltheving.

Den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell.
Den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell. (Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/NTB Scanpix)

– De kortsiktige virkningene av invasjonen av Ukraina på amerikansk økonomi, den pågående krigen, sanksjonene, og fremtidige hendelser, forblir høyst uklare. Å føre riktig pengepolitikk under slike omstendigheter krever at en anerkjenner at økonomien utvikler seg på uforutsigbare måter. Vi må være smidige i hvordan vi responderer på ny informasjon, sa Powell.

«Overordnet tror vi at denne rapporten vil gjøre Fed enda mer ivrige til å stramme inn pengepolitikken, og om inflasjonen øker mer enn ventet neste uke er en dobbel renteheving mer sannsynlig, selv om Powell hintet om en enkelt heving denne uken» skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i en oppdatering etter at fredagens sysselsettingstall ble gjort kjent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.