Handelsdagen på Wall Street i USA, hadde såvidt kommet i gang før det var duket for nye rekorder for tredje dag på rad.

Marketwatch skriver at teknobørsen Nasdaq onsdag knuste en 18 år gammel rekord: 

Nasdaq Composite steg nemlig med 0,6 prosent opp til 5,814 poeng - det høyeste noensinne og noterte dermed sin syvende toppnotering på rad.

Dette er den lengste rekordrekken siden 27. desember 1999.

Den historiske utviklingen for Nasdaq Composite. Forrige gang indeksen steg like mange dager på rad, var i forkant av den såkalte dotcom-boblen.
Den historiske utviklingen for Nasdaq Composite. Forrige gang indeksen steg like mange dager på rad, var i forkant av den såkalte dotcom-boblen. (Foto: Grafikk: InFront)

Snudde opp

Til tross for at hovedindeksene startet i negativt terreng både tirsdag og onsdag, snudde de altså oppover og steg til nye høyder begge dagene.

Tirsdag var det sentralbanksjef Janet Yellen i Federal Reserve, som snakket børsene opp. Onsdag bidro president Donald Trump og hans møter med toppledere innen varehandel til handlelyst hos investorene, ifølge CNBC.

Trump møtte også Israels statsminister denne dagen.

- Markedet reagerer positivt når vi tror en politisk kunngjøring nærmer seg. Så lenge vi fokuserer på dette, vil markedet fortsette å gå høyere, sier sjefstrateg Art Hogan i meglerhuset Wunderlich Securities til CNBC.

Direktør for aksjehandel, Ian Winer i meglerhuset Wedbush Securities forklarer også den historiske oppgangen med politiske forventninger. 

- Beina under dette rallyet er basert på forventningene om en stor skattereform og dramatisk nedgang i reguleringen i amerikanske bedrifter. Det er veldig høye forventninger om strukturelle endringer i økonomien med tanke på å få veksten i denne opp, sier han til Marketwatch.

Sterke nøkkeltall

Tall fra amerikanske statistikkmyndigheter viste onsdag at detaljhandelen i USA var opp 0,4 prosent på månedsbasis i januar. Uten bilsalget var detaljhandelen opp 0,8 prosent på månedsbasis.

Dette var bedre enn ventet. På forhånd så analytikerne for seg en vekst på 0,1 prosent på månedsbasis og oppgang på 0,4 prosent uten bilsalget, ifølge en sammenstilling foretatt av Bloomberg News.

Inflasjonen i USA steg til det høyeste nivået på fem år, men oppgangen skyldes hovedsakelig en økning i drivstoffprisene, skriver Capital Economics.

På årsbasis var inflasjonen i USA 2,5 prosent i januar, fra 2,1 prosent måneden før. Det var ventet en oppgang til 2,4 prosent. Kjerneinflasjonen var 2,3 prosent, mot ventet 2,1 prosent.

Renten på amerikanske tiåringer steg etter de sterke nøkkeltallene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.