En ny presidentordre fra Joe Biden på tampen av denne uken retter seg mot blant annet de store amerikanske teknologiselskapene, og kan endre hvordan disse driver forretningene sine, ifølge Wall Street Journal (WSJ).

Foruten teknologi er det ventet at bransjer som jordbruk, helse, shipping og transport vil bli gått nøyere etter i sømmene.

Det er offentlige etater som vil få oppgaven med å gjennomføre ordren i praksis, og det er ventet at de vil møte sterk motstand fra de store selskapene som vil rammes. Derfor vil det kunne ta år før de foreslåtte endringene får effekt i praksis.

Vil tøyle teknologigiganter

Det er særlig ventet at den føderale handelskommisjonen (FTC) vil få en sentral rolle med å sette i verk nye regler og retningslinjer for å begrense størrelsen og makten til teknologigiganter som Amazon, Google og Facebook. Men noen observatører mener byrået, som er sentral i reguleringen av netthandel, har slitt med å følge opp urettferdig praksis innen personvern, brukerdata og fusjoner blant teknologiselskaper.

Administrerende direktør Gary Shapiro i Consumer Technology Association, som teller Apple, Facebook og Google blant sine medlemmer, uttalte at teknologibransjen er konkurransedyktig og var skeptisk til ordren.

Bidens plan er ikke et klart mandat, men heller en veiledning som skal oppmuntre offentlige byråer til å ta opp kampen mot sammenslåinger mellom de største private selskapene, og andre praksiser som kan lede til svekket konkurranse, høyere priser og færre valg for forbrukere.

Rebecca Kelly Slaughter, en FTC-kommisjonær fra Demokratene, skriver i en tweet:

«Det er en ambisiøs agenda som vil hjelpe markedene våre til å fungere bedre og skape en mer rettferdig økonomi for alle mennesker – spesielt arbeidere, marginaliserte nabolag, gründere, og små selskaper.»

Ønsker mer konkurranse

«Ikke lenger toleranse for misbruk fra monopolister. Ingen flere dårlige sammenslåinger av selskaper som fører til masseoppsigelser, høyere priser og færre muligheter for både arbeidere og forbrukere,» sa Biden under en signeringsseremoni i Det hvite hus, ifølge Reuters.

«La meg være veldig tydelig, kapitalisme uten konkurranse er ikke kapitalisme, det er utnyttelse,» fortsatte han.

Det hvite hus sier at oppstarten av nye bedrifter har falt med nesten 50 prosent siden 1970-tallet, ettersom store bedrifter gjør det vanskeligere for amerikanere med gode ideer å bryte inn i markeder.

Lavere lønninger grunnet manglende konkurranse estimeres å koste en gjennomsnittlig amerikansk husholdning 5000 dollar i året, ifølge research fra American Economic Liberties Project, en innflytelsesrik anti-monopol gruppe i Washington.

Som en forsmak på motstanden som venter presidentordren, har det amerikanske handelskammeret (US Chamber of Commerce) sendt ut en uttalelse der det blant annet skriver at planene «smaker av en 'myndighetene vet best'-tilnærming til styringen av økonomien».

Blant Biden-administrasjonens planer for å åpne opp den amerikanske økonomien finner man blant annet:

  • fjerne høye gebyrer for å avslutte internettabonnementer
  • tillate salg av høreapparater uten resept
  • gjøre det mulig for millioner av arbeidere å skifte til en konkurrerende arbeidsgiver
  • gjøre det lettere å bytte bank og overføre transaksjonsdata
  • tillatte import av billigere legemidler fra Canada

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.