Noe forsinket startet USAs president Joe Biden sin tale til nasjonen. Tema var de økonomiske utsiktene i USA og lavere priser for det amerikanske folket. Før han begynte å snakke om hva han konkret ville gjøre, startet Biden med å trekke frem utviklingen i amerikanske økonomi.

– Vi har opplevd et historisk oppsving. Arbeidsledigheten har falt til 4,6 prosent. Den var 14 prosent da jeg tok over embetet. Folks tilgjengelige inntekt øker. Vi har mye å være stolte av. Men det er store utfordringer knyttet til forstyrrelsene i leveransene, sa presidenten og fortsatte:

– Folk lurer på om de vil få tak i julegaver i tide, og om det vil koste en formue, sa Biden med referanse til de store forsyningsproblemene som har rammet verdenshandelen i kjølvannet av pandemien.

Bakteppet er at prisene har økt med 6,2 prosent de siste 12 månedene, ifølge The Guardian. Det er 31 år siden inflasjonen var like høy. 54 prosent av amerikanere oppgir nå at de opplever prisøkningen på matvarer og bensin som kritisk.

Som et tiltak for å få importerte varer ut i butikkene, har Biden annonsert et tremåneders prosjekt for å investere i havneanleggene. De største havnene på begge kystene vil gå fra å være bemannet for lossing 40 timer i uken til å være bemannet alle døgnets 24 timer, fortalte Biden.

Lover billigere bensin

Bilden lovet i sin tale å sørge for billigere drivstoff til det amerikanske folket, blant annet ved at konkurransemyndighetene skal se på forholdene hos amerikanske oljeselskaper.

– Oljeprisene har allerede gått noe ned, men det reflekteres ikke i pumpeprisene. Kuttene har ikke kommet forbrukerne til gode, sa Biden.

– Prisene skulle vært lavere allerede nå, fortsatte presidenten.

Ifølge The Guardian har drivstoffprisene i USA doblet seg det siste året.

– Vi kommer oss alltid gjennom slike topper, og vi skal komme oss igjennom denne også – forhåpentligvis raskere.

– Vi kan ikke bare stå å se på og vente på at prisene skal synke av seg selv, sa Biden før han presenterte flere grep for å ned drivstoffprisene

– Vi vil ikke få ned prisene med en gang, men på lang sikt.

– Det vil ta tid, men om litt vil en se at prisen på drivstoff vil synke ved pumpene.

Produserer ikke fort nok

Biden sier årsaken til at amerikanere opplever så høye drivstoffpriser, er at oljeproduserende land og store selskap ikke har klart å produsere nok til å møte den globale etterspørselen fort nok.

Tirsdag annonserte presidenten at USA vil ta ut 50 millioner fat olje fra sine strategiske lagre og slippe dem ut i markedet. Målet er å bøte på de økende drivstoffprisene i landet og hindre en forsterket inflasjon.

Inflasjon

USAs finansminister Janet Yellen uttalte mandag at inflasjonen i landet har nådd et nivå som uroer de fleste amerikanere, og at landet på alvor må begynne å bekymre seg for den høye prisveksten.

De amerikanske børsene åpner forsiktig – venter på Biden-tale

Biden tok til motmæle mot dem som mener det er klimapolitikken og for eksempel investeringer i elektriske biler som har presset opp drivstoffprisene.

– Min innsats for å bekjempe klimaendringene øker ikke prisen på bensin, fremholdt Biden.

Han la til at klimapolitikken heller fører til mer jobbskaping og at de som kjører elektriske biler sparer penger.

Svarte ikke på spørsmål

Biden avsluttet pressekonferansen med å være optimistisk:

– Denne høsttakkefesten har vi mye å være takknemlig for. Økonomien er på vei opp. Arbeidsledigheten er ned og vaksinene er effektive og gratis, sa Biden uten å ta spørsmål fra de mange fremmøte journalistene i presserommet i Det hvite huset.

I det presidenten forlot presserommet og sendingen på Det hvite hus' Youtube-kanal ble stanset, kunne man høre en journalist spørre:

– Når har du tenkt til å svare på spørsmålene våre?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.