Usikkerhet i innspurten av forhandlingene mellom Kina og USA for å unngå en opptrapping av handelskrigen sendte de amerikanske børsene kraftig ned fra start torsdag, men lunere toner fra USAs president Donald Trump utover dagen bidro til at børsene tok inn igjen en del av det tapte.

Det er ikke krise om forhandlingene ikke fører frem innen fristen, som er midnatt østkysttid i USA - altså morgenfugltid 06:00 norsk tid, tror storbanken Goldman Sachs anerkjente økonom Jan Hatzius.

Han mener det i realiteten er en mye lenger frist:

- Vi merker oss detaljene i meldingen om tolløkningen, som indikerer at eksport som allerede er sendt fra kinesiske havner før 10. mai, ikke vil omfattes av økningen, skriver han.

- Dette er et uoffisielt vindu, muligens på et par uker, for at forhandlingene kan fortsette, og det definerer en my tidsfrist for å oppnå en avtale, legger han til ifølge CNBC.

Torsdag endte børsene ned, og forlenget dermed nedturen de seneste dagene:

  • Dow Jones-nøkkelindeksen endte ned 139 poeng, etter å ha vært ned mer enn 400 poeng tidligere på dagen. Nedgangen var på 0,5 prosent.
  • Etter at alle aksjene i indeksen unntatt Chevron (som er under oppkjøp) hadde vært ned tidlig på dagen, endte det med ni av de 30 selskapene i indeksen endte opp. Det var de største eksportørene som falt mest, der Intel falt mer enn fem prosent, 3M falt 1,9 prosent og Apple falt 1,1 prosent.
  • Den brede S&P 500-indeksen var ned 0,3 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq endte ned 0,4 prosent.

«Vakkert brev»

Børsene vendte opp igjen i 18:30-tiden norsk tid. Da meldte nyhetsbyråene, blant annet Bloomberg News, at Trump uttalte at han hadde fått et «vakkert brev» fra Kinas president Xi Jinping.

– Jeg tror det blir en veldig sterk dag. Men det amerikanske alternativet til en avtale er strålende, sa Trump fra Det hvite hus, og opplyste at det er mulig han og Xi snakkes på telefon senere torsdag.

Trump sier at han har fått et brev fra Xi der den kinesiske presidenten oppfordrer dem om å jobbe sammen. Trump sier at han tror en avtale fremdeles er mulig.

Den amerikanske presidenten opplyste samtidig at han skal møte «topp-representanter» for Kina klokken 23 torsdag kveld norsk tid.

Frist midnatt

Det var nye utspill fra Trump onsdag kveld som har sendt sjokkbølger gjennom markedet. Presidenten gikk på nytt ut mot kineserne i de pågående forhandlingene. Amerikanske og kinesiske representanter har forhandlet for å unngå en opptrapping av handelskrigen og økte straffetoller fra midnatt amerikansk østkysttid (norsk tid 06:00 fredag morgen), men stemningen snudde da USAs president onsdag kveld rykket ut mot forhandlingene:

– Har dere sett straffetollene vi setter inn? De brøt avtalen. De brøt avtalen, gjentok Trump under et valgkamprally i Florida onsdag kveld.

Storavisen Wall Street Journal skriver dessuten torsdag at Kina hadde lagt seg på en tøffere linje i forhandlingene etter å ha tolket uttalelsene fra Trump den seneste tiden som et tegn på at USA var klar for å komme med innrømmelser. Avisen viser til ikke-navngitte kilder som kjenner til hvordan kineserne tenker.

«For en uke siden var forventningene at forhandlerne ville bli enige. Nå forsøker de å hindre at de kollapser», skriver avisen.

– Hvorfor vil du kontinuerlig be sentralbanken om å kutte styringsrenten om ikke økonomien blir svekket, sier analytiker Mei Xinyu til WSJ. Han jobber i en tankesmie tilknyttet Kinas næringsdepartement.

Sjefstrateg Øystein Børsum i Swedbank mener at en opptrapping av handelskrigen vil gi voldsomme konsekvenser.

– Det vil lyse rødt over alle skjermer, sa Børsum til DN tidligere torsdag.

– Torsdag er en avgjørende dag. Vi tror Kinas representanter vil ønske å utsette fredagens tolløkninger for å fortsette samtalene. Men markedsreaksjonen de seneste dagene gir Trump litt rom for å opprettholde en aggressiv tone, skriver Raymond James-analytiker Ed Mills i en analyse, ifølge fjernsynskanalen CNBC.

Gull gull

Når det blåser, er gull blant de trygge havnene for investorene, og gullprisen stiger torsdag i lys av bråket mellom Kina og USA.

– Nyhetsstrømmen rundt handelssituasjonen er fordel usikkerhet, og dollar viser en svekkelse som bare er helt minimal, skriver Zaner Metals i et notat, ifølge Marketwatch, som skriver at gullprisen ligger an til oppgang for fjerde gang på fem dager.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.