– Korona har vært nummer én, to og tre på liste over hva folk har vært opptatt av, men nå som det begynner å lette igjen trekkes gamle bekymringer frem, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

I flere måneder har økonomien i hele verden vært tynget av koronapandemien, og børser verden over har falt drastisk, blant annet som følge av strenge smitteverntiltak.

Selv om de aller fleste steder fremdeles opplever unntakstilstand, er det stadig flere økonomier som åpner mer og mer opp. I Norge har for eksempel hovedindeksen på Oslo Børs hentet inn nær halvparten av fallet, siden toppen i februar.

Samtidig skaper den geopolitiske situasjonen mellom USA og Kina bekymringer.

Foreslo kontroversiell lov

Tidligere denne uken ble det klart at Kina skal diskutere innføringen av en ny sikkerhetslov for Hongkong, som vil forby forræderi, oppvigleri og politisk aktivitet der målet er løsrivelse.

Kinas forsøk på å påvirke Hongkongs eget lovverk slik at det blir mer likt det som gjelder for Fastlands-Kina, førte til store demonstrasjoner i det delvis selvstyrte kinesiske territoriet i fjor.

Kort tid etter at lovforslaget ble klart, kom reaksjonen fra det amerikanske utenriksdepartementet, der talsperson i utenriksdepartementet Morgan Ortagus advarte mot innføring av loven.

«Ethvert forsøk på å innføre en nasjonal sikkerhetslovgivning som ikke reflekterer viljen til Hongkongs folk vil være svært destabiliserende, og vil bli møtt med sterk fordømmelse fra USA og det internasjonale miljøet», skrev hun i en e-post gjengitt av Reuters.

– En lignende lov ble skrinlagt i 2003 etter store protester i Hong Kongs gater. Budskapet er minst like kontroversielt i dag, og nye demonstrasjoner er på gang. Sikkerhetsloven er også med på å tilspisse konflikten mellom Kina og USA ytterligere. President Trump sa at han vil reagere svært sterkt på en slik lov, sier Haugland.

Hun peker på at dette også er relevant for økonomien.

– Vi gikk ut av uken med et økt konfliktnivå mellom USA og Kina, etter nyheter som bidrar til å surne forholdet. Det kan påvirke markedene, dersom det blir frykt for ny handelskrig.

Søndag kveld skriver CNBC at USA sannsynligvis vil innføre sanksjoner dersom loven blir innført, ifølge den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Robert O'Brien.

– Et tveegget sverd

Porteføjeforvalter Olav Chen i Storebrand.
Porteføjeforvalter Olav Chen i Storebrand. (Foto: Charlotte Wiig)

Senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand kapitalforvaltning fastslår at det fremdeles er koronanyheter som påvirker markedene mest, og forklarer at Storebrand mest av alt følger normaliseringstakten – altså hvor fort samfunnet omstiller seg tilbake til mer normale tilstander.

Han mener likevel at utviklingen i forholdet til USA og Kina blir viktig fremover.

– Det er et tveegget sverd. Enten blir det bare sabelrasling og skittkasting, eller så blir det en ny form for tollkrig med økonomiske sanksjoner. Trump vil jo skylde på Kina for å avlede hans håndtering av korona. Hvis han går for hardt til verks, så vil det skape markedsuro og økonomisk skade.

USAs president Donald Trump har den siste tiden rettet krass kritikk mot Kina i forbindelse med koronapandemien, som har sitt opphav i nettopp Kina. Altså går forholdene de to landene i mellom fra vondt til verre, med det nye lovforslaget. Samtidig tror Chen at Trump vil være villig til å anstrenge seg for ikke å skade økonomien ytterligere.

– Trump har et valg å vinne, og vil bruke Kina som syndebukk for koronapandemien, men han vil ikke gjøre skade på økonomien, som er i knestående, og han vil ikke skremme finansmarkedet. Jeg tror ikke han har interesse av å gå så hardt til verks at det blir en handelskrig som faktisk rammer økonomien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.