USAs betente forhold til Kina og Nord-Korea har i år skapt en nervøsitet i de finansielle markedene. Mandag morgen ser det ut som de asiatiske børsene tar et pust i bakken etter at USA har offentliggjort et dokument der Kina og USA understreker at de skal samarbeide rundt handel.

Samtidig har representanter fra de amerikanske myndighetene reist til Nord-Korea for å forberede det mulig forestående møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un.

Aksjemarkedet i Asia har hvilepuls etter nyhetene. Børsen i Sør-Korea drar foreløpig mest ifra med en oppgang på 0,76 prosent.

Frykten avtar

– Handelskrig mellom Kina og USA er avblåst for nå etter at Det hvite hus offentliggjorde et dokument hvor partene understreker at de skal samarbeide. En av de største truslene for verdensøkonomien er dermed redusert betraktelig, skriver sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Wealth Management i en kommentar mandag morgen.

Trump-administrasjonen prøver å få Kina med på langsiktige kontrakter, ifølge Financial Times. USA har et handelsunderskudd på 337 milliarder dollar med Kina.

Det skal i hovedsak være import av amerikansk energi og landbruksprodukter avtalen dreier seg om. Senere denne uken er det ventet at USAs handelsminister Wilbur Ross vil diskutere hvilke produkter det skal importeres mer av, ifølge avisen.

– Til tross for at det det har vært mye geopolitisk uro så har det vært en nedgang i Vix-en gjennom mai og frykten ser dermed ut til å avta, skriver Rein.

Vix-en blir ofte omtalt som fryktindeksen i markedet, og blir brukt som en indikasjon på hvor nervøse investorene er.

Kan «plage markedene fremover»

Men selv om risikoen for handelskrig mellom USA og Kina ser ut til å ha blitt mindre, har Trump fortsatt en potensiell tollkrig gående med resten av verden, og forrige uke luftet han muligheten for nok et tollgrep.

Det er fortsatt uenighet mellom EU og USA som Trumps toll på stål og aluminium.

Oljeprisen lå i starten av forrige uke an til å løfte Oslo Børs, men falt kraftig mot slutten av uken.

– Dette skyldes i stor grad Trump sine trusler mot sine allierte om straffetoll på importerte biler/bildeler, at oljeprisen falt noe tilbake og det faktum at Nord-Korea møtet ble kansellert, skriver Rein.

Oslo Børs falt 3,1 prosent forrige uke. Oljeprisen fortsetter å falle mandag morgen, og ligger nå rundt 75 dollar fatet.

– Overraskende proteksjonisme fra Trump for å beskytte amerikansk bilindustri kan også bety at handelsutfordringer kommer til å fortsette å plage markedene fremover, skriver Rein.

Wilbur Ross sa forrige uke at USA vil undersøke hvorvidt import av biler og bildeler kan true landets sikkerhet. Om det viser seg å stemme, kan USA innføre en straffetoll på 25 prosent ved import av biler og bildeler. Kina valgte på sin side å senke importtollen på biler fra 25 prosent til 15 prosent forrige uke.

De amerikanske børsene er stengt mandag på grunn av Memorial Day, der landet minnes falne i krig.(Vilkår)

Hverken spiser eller drikker før trening
Norseman-vinner Anne Nevin (45) fra Trondheim har trent opp kroppen til å forbrenne fett fremfor karbohydrater.
02:27
Publisert: