Saken oppdateres.

På ukens nest siste handelsdag åpnet de tre toneangivende indeksene på Wall Street forsiktig ned, før fallet tiltok i styrke. Utover dagen hentet nøkkelindeksene seg inn, og teknologitunge Nasdaq avsluttet dagen med oppgang.

Slik ser det ut ved stengetid:

  • Samleindeksen S&P 500 falt 0,37 prosent.
  • Industritunge Dow Jones falt 0,85 prosent.
  • Teknologitunge Nasdaq steg 0,43 prosent.

Torsdag kveld norsk tid, etter at Wall Street stenger klokken 22.00, legger tek-gigantene Facebook, Amazon, Apple og Google-eier Alphabet frem resultater for andre kvartal. Det kommer dagen etter at selskapenes toppsjefer møtte til høring i den amerikanske kongressen.

Det er knyttet store forventninger til hvordan børsrakettene klarte seg gjennom et andre kvartal som ble særs preget av korona. Som kjent har de fire selskapene hatt en helt eventyrlig utvikling på børs under korona – samtlige aksjer er opp mer enn 40 prosent siden midten av mars.

Historiske bnp-tall

Nøkkelindeksene ble altså sendt rett ned fra start av forferdelige bnp-tall.

Det amerikanske bruttonasjonalproduktet falt med 32,9 prosent i andre kvartal, på årlig basis. På forhånd var det ventet at fallet i bnp i kvartalet skulle være på 34,1 prosent.

Likevel er det historisk dårlig. Aldri før, ifølge CNBC, har bnp falt så mye i løpet av ett kvartal. Forrige gang fallet var i nærheten av å være like bratt var i 1921, og ikke engang under den store depresjonen på starten av 1930-tallet falt amerikansk bnp så kraftig på så kort tid.

– Tallene reflekterer hvor dypt og hvor svart hullet i amerikansk økonomi var i andre kvartal. Vi er på vei ut, men det vil ta lang tid, sier sjeføkonom Mark Zandi i Moody's Analytics til CNBC.

«Vår egen skyld»

Til sammenligning var det verste fallet under finanskrisen i 2008 på 8,4 prosent. Det skjedde i fjerde kvartal det året.

I andre kvartal 2020 var det skarp nedgang i både personlig forbruk, eksport, varelagre, investering og pengebruk av statlige og lokale myndigheter som bidro til fallet, skriver CNBC.

Personlig forbruk, som historisk har stått for om lag to tredjedeler av aktiviteten i USA, falt 25 prosent i andre kvartal. Spesielt var det tjenester som stod for mesteparten av det fallet.

– Tallene er selvfølgelig alarmerende, men samtidig vår egen skyld. Omtrent halvparten av kvartalet var landet stengt, og den andre halvdelen brukte vi på en sakte gjenåpning. Når det er sagt, så reflekterer det hullet vi nå må komme oss ut av i tredje og fjerde kvartal, sier investeringsdirektør Peter Boockvar i Bleakley Advisory Group til CNBC.

Samtidig kom det også tall som viste at antallet førstegangssøkende arbeidsledige endte på 1,434 millioner i forrige uke. Det var i tråd med forventningene på forhånd.

Twitter-storm fra Trump

USAs president Donald Trump, har også vært aktiv på Twitter torsdag ettermiddag norsk tid.

I innlegget hevder han, nok en gang, at såkalt stemmegivning via post «er en katastrofe», og at det kan føre til innblanding fra utenlandske stater. Deretter fulgte han opp med nok en tweet, der han åpner for å utsette valget.

«Med universell stemmegivning via post [...] vil valget i 2020 bli det mest UPRESISE og KORRUPTE valget i historien», skriver han.

Imidlertid har Trump ingen mulighet til å utsette et presidentvalg. Det er nemlig kun Kongressen som har mulighet til å endre datoen for et valg, gjennom ny lovgivning, ifølge Wall Street Journal. Valgdagen i år er 3. november. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.