I starten av februar i år hadde aksjemarkedet i USA falt rundt ti prosent på to uker, en klassisk korreksjon. De fleste analytikere og strateger forklarte det massive nedsalget med frykt for at markedet var for dyrt og at denne fantastiske perioden ikke kunne vare lenger.

Nå, knappe fem måneder senere, tror den amerikanske storbanken Morgan Stanley at en lignende korreksjon er på trappene. Men den kan gå enda verre ut over «mannen i gata-investoren», ifølge banken.

Teknologifall

– Salget har så vidt begynt, og denne korreksjonen blir den største siden februar. Den kan meget gjerne ha en større negativ innvirkning på den gjennomsnittlige porteføljen hvis den er sentrert rundt teknologi, forbruksvarer og små selskap, slik vi forventer, skriver strateg Mike Wilson i Morgan Stanley i en oppdatering mandag, ifølge Bloomberg.

I løpet av de siste tre dagene har teknologiindeksen på Wall Street falt 3,7 prosent. De største selskapene har ifølge Morgan Stanley skuffet, som gjør banken bekymret for at aksjemarkedet har slitt ut seg selv.

Over 85 prosent av selskapene som er innlemmet i den brede S&P 500-indeksen har slått analytikernes estimater, men de typisk sykliske selskapene man forventer at stiger under resultatsesongen har sakket akterut. Ikke engang de store vinnerne så langt i år har klart å kare seg igjennom resultatsesongen, skriver Bloomberg, som viser til både Netflix og Facebook som virkelig har gått på trynet denne måneden.

Tror Wall Street faller over 50 prosent

Så finnes det de som virkelig har et dystert syn på fremtiden.

John Hussman, sjef for Hussman Investment Trust, er kjent for å være notorisk skeptisk til oppgang i aksjemarkedet. Han forutså kollapsen i 2000 og i 2008 og går ofte under navnet «Dommedagsprofeten».

Han tror S&P 500-indeksen fra sin topp tidlig i 2018 vil falle 64 prosent når den økonomiske syklusen vi er inne i tar slutt. Dow Jones tror han vil falle 69 prosent, skriver Marketwatch. Oppturer i økonomiske sykluser i USA har i snitt vart 38,7 måneder mellom 1854 og 2009, ifølge Investopedia.

Hussman innrømmer at prognosene ser litt ekstreme ut, men mener har kan rettferdiggjøre det.

– Jo høyere pris investorer betaler for et gitt sett av forventet fremtidig kontantstrøm, jo lavere langsiktige avkastning på investeringene burde de forvente. Som et resultat av det er det nettopp når avkastning på tidligere investeringer ser mest fantastisk ut at avkastning på fremtidige investeringer ligger an til å bli stusslig og motsatt, skriver Hussman i en bloggpost, ifølge Marketwatch.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide Lydplanker
Gråbein anbefaler lydplanker i forskjellige prisklasser.
02:38
Publisert: