– Vi er nå godt inne i desember, uten at vi har sett snurten av noe desember-rally så langt, starter sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Wealth Management ukens morgenrapport med.

– Normalt pleier jeg å fnise av alt som heter kalendereffekt, så det er jo litt spøk, men desember pleier å være en god måned. De siste ti årene har verdensindeksen i lokal valuta vært opp 1,9 prosent i desember, sier Rein til DN.

Så langt har årets desember skuffet. Oslo Børs har falt 1,5 prosent. Siden toppen i november er børsen ned 4,5 prosent, men Rein er ikke bekymret.

– Siste tids tilbakegang har kommet til tross for gode vekstutsikter og en oljepris på høyt nivå, så det vil overraske meg om ikke børsen beveger seg oppover igjen mot nyttår, selv om norske aksjer er ganske stivt priset, sier han.

Rolig børsperiode

Heller ikke på Wall Street har de tre nøkkelindeksene sparket fra voldsomt.

Den brede S&P-500-indeksen er opp 0,15 prosent, industribørsen Dow Jones er opp 0,23 prosent, mens teknologiindeksen Nasdaq Composite har falt 0,49 prosent.

– Dette til tross for at det nå ser ut til at skattekutt nærmer seg i USA, samtidig som økonomiske nøkkeltall i sum har overrasket positivt så langt i måneden. I tillegg til å stemme gjennom skatteforslagene, så klarte også amerikanske politikere å vedta en midlertidig suspensjon av det selvpålagte gjeldstaket i USA, og forhindret dermed en nedstengning av offentlig sektor i landet, skriver Rein.

Han påpeker at selv om det er et noe mer urolig marked nå sammenlignet med resten av året, må vi helt tilbake til august for å finne en dag hvor S&P 500 har falt mer enn én prosent.

– Vi kan dermed konstatere at vi fremdeles er inne i den mest rolige børsperioden noensinne. Det understøtter overvekten vi har på aksjer i vår investeringsstrategi, skriver Rein.

Frykter sårbarhet i finansmarkedet

– Vi tror på en moderat oppgang i desember, men vi er blitt litt mer forsiktige på aksjeovervekten sammenlignet med de siste 12 månedene, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

Han forklarer at de globale aksjemarkedene har steget 13 måneder på rad, noe som ikke har skjedd i nyere tid. Han og Storebrand har en makroorientert investeringsfilosofi, og tror knapt ting kan bli bedre fra et makroståsted.

– Alle makrotallene har steget tydelig og overrasket alle analytikerne, så vi er redd for at det er stor sårbarhet i finansmarkedet nå, sier Chen.

«I år har vært fantastisk»

Hittil i år har Oslo Børs steget over 15 prosent. Hovedindeksen har passert to hundretallsmilepæler i 2017. Den første i januar da Oslo Børs passert 700 poeng og den siste i slutten av oktober på 800 poeng.

Mandag formiddag er Oslo Børs svakt ned 0,11 prosent.

S&P 500 har steget over 18 prosent, Dow Jones 23 prosent og Nasdaq Composite 28 prosent.

– Vi får nok neppe et like godt år i 2018. I år har vært fantastisk. Global aksjer i lokal valuta er opp 19 prosent i år, men du vet jo aldri, sier Rein.

Chen er overbevist om at 2018 ikke kan bli bedre enn dette året har vært.

– Jeg kan vedde på at av avkastningen det neste året ikke vil være like høy som de 12 månedene vi har lagt bak oss med rekordlang sammenhengende oppgang i det globale aksjemarkedet, sier han. (Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Happy holidays!
Kjetil Wiedswangs julekalender: I morgen starter jødene sin desemberlysfest, Chanuka. Julen er i ferd med å bli en del av en flerkulturell vinterfestival. Happy Holidays!
01:26
Publisert: