De amerikanske indeksene på Wall Street falt fra start og fortsatte fallet ut dagen.

Teknologiindeksen Nasdaq Composite stenger med en nedgang på 4,96 prosent.

Den brede S&P 500 stenger med en nedgang på 3,5 prosent.

Industriindeksen Dow Jones faller med en nedgang på 2,8 prosent.

Tesla er en av de større aksjene som faller, med en nedgang på ni prosent, etterfulgt av Apple som faller åtte prosent.

Tesla har siden mandag falt omtrent 18 prosent.

Google ender dagen ned seks prosent, og Microsoft 6,5 prosent.

I tillegg falt kryptovalutaen bitcoin med omtrent syv prosent på ettermiddagen, men henter seg forsiktig inn til et fall på omtrent seks prosent torsdag kveld.

Nedgangen i aksjemarkedet kommer etter at indeksene har steget over flere dager, der både S&P 500 og Nasdaq har satt flere rekordnoteringer.

Kombinasjon av årsaker

– Det som skjer er nok at det ikke er en enkel, utløsende årsak, men en kombinasjon av flere sammenfallende ting, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank noen timer før stengetid.

Sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie.
Sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie. (Foto: Didrik Linnerud)

– Det vi vet er at teknologisektoren har steget nesten uavbrutt siden bunnen av mars. Mange har nok begynt å føle på at det har steget litt for mye, litt for lenge. Man kan kanskje kalle sektoren for overkjøpt, sier han.

– Det andre man har sett er at mange investorer har posisjonert seg for videre oppgang, og et fåtall har posisjonert seg for fall. Vi har hatt den største andelen investorer som har posisjonert seg for oppgang relativt til nedgang i opsjonsmarkedet siden 2010.

Lie trekker også frem at prisingen av teknologiselskapene har steget til svært høye nivåer, noe som øker sårbarheten hvis det skulle dukke opp «skjær i sjøen».

– Det kan være relatert til blant annet presidentvalget i USA, der nye meningsmålinger bekrefter at Biden leder. En Biden-regjering kan bety at det etterhvert vil komme strengere regulering av teknologisektoren, sier Lie.

En annen faktor kan ifølge sjefstrategen være at det begynner å bli en veldig høy markedskonsentrasjon, der de fem største, Facebook, Apple, Amazon, Microsoft og Google, utgjør 25 prosent av S&P 500-indeksen. Det er den høyeste markedskonsentrasjonen man har sett fra fem selskaper i USA noensinne.

– Det øker frykten for at noe skal skje med en eller flere av disse selskapene, som ville påvirket hele markedet, sier Lie.

– Forventningene til omsetning og inntjening blant disse store teknologiselskapene er blitt så høye at det også bidrar til en stor skuffelse hvis det er en oppfattet risiko for at selskapene ikke innfrir forventningene, sier han.

Tror ikke på kraftig korreksjon

– Jeg tror ikke vi står foran en kraftig korreksjon, og med det mener jeg at jeg ikke tror vi vil se et fall på ti prosent eller mer for det brede aksjemarkedet.

Lie trekker frem at det er lite fundamentalt som er endret i løpet av de siste dagene, teknologiselskapene er fortsatt de som tjener mest penger, noe som er ventet å fortsette videre. Det er imidlertid ingen tvil om at det finnes en grense for hvor mye aksjene kan stige før vi får et bedre bilde av hvor mye selskapene kan tjene i løpet av den perioden vi er inne i nå.

«Kan ikke stige i det uendelige»

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets peker på at teknologisektoren har hatt en lang periode med kraftig vekst, og at tech-aksjer virkelig har akselerert i tempo oppover den siste tiden. En korreksjon kommer derfor ikke overraskende på ham.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets sier at en korreksjon ikke kom uventet.
Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets sier at en korreksjon ikke kom uventet. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

– Jeg ser ingen annen spesiell grunn til torsdagens kraftige fall på Wall Street. Det var bare et tidsspørsmål: Tech-aksjer kan ikke stige i det uendelige, det måtte før eller siden komme en tilbakegang, sier han i forkant av stengetid på Wall Street.

Usikkerhetsmomentet nå er om det blir en kortvarig korreksjon eller om man kan vente seg en mer langvarig rotasjon ut av tech-aksjer.

– Det vi ser nå, er at ekstremt overkjøpte aksjer balanseres. Utviklingen for tech-aksjer fremover henger sammen med renten. Hvis renten fortsetter nedover, ligger det an til å bli en kortvarig rotasjon. Og det er nok det mest sannsynlige scenarioet, sier Harper.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.