– Er dette starten på en korreksjon?

– Jeg vil driste meg til å si nei på det. Vi har hatt en kjempekraftig oppgang i markedet i starten av året. Helt sinnssykt, egentlig. Da er det veldig lite som skal til for at vi får en liten korreksjon, sier Strateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea Wealth Management.

En korreksjon vil si et fall på rundt ti prosent.

Borgen Gjerde tror det er frykt som har sendt børsene i rødt, og tror det vil snu i løpet av kort tid.

– Ikke rart

Hun forklarer at rentene stiger, og at man i forrige uke fikk flere tall fra USA som viste at prispresset i økonomien trolig er på vei opp. Ifølge strategen lurer nemlig mange på om dette skal sette en stopper for aksjemarkedet.

– Når inflasjonen plutselig livner til og renten stiger, da blir man på en måte redd for at det man frykter skal materialisere seg. Da er det ikke rart vi ser at markedet kommer ned som det gjør nå, sier Borgen Gjerde.

Mandag morgen er det ingen store endringer i statsrentene, men den siste nedgangen i aksjemarkedet er blant annet blitt forklart med at markedsrentene i både USA og Europa har beveget seg oppover de siste månedene.

Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid har steget med rundt et halvt prosentpoeng så langt i år og er på sitt høyeste på over fire år.

Når renten på statsobligasjoner stiger kan det gjøre det mindre attraktivt å eie aksjer.

Tror folk ser fallet som en mulighet

Forrige uke falt Oslo Børs 1,6 prosent. De de tre nøkkelindeksene på Wall Street falt også kraftig forrige uke. S&P 500-indeksen falt 2,12 prosent og hadde sin dårligste dag siden september 2016.

Borgen Gjerde tror vi allerede denne uken kan se at børsene begynner å trekke oppover igjen. Hun ser to gode grunner til at aksjemarkedet ikke kommer til å falle brått nå.

– Vekstbildet er verdensøkonomien er veldig bra og i bedring. Selskapene leverer også positivt og bedre enn ventet. I tillegg oppjusterer de forventningene til inntjeningsveksten i år, og en større andel gjør det enn noen gang tidligere, sier hun.

Hun ser for seg at folk nå vil benytte den siste ukens nedsalg som en mulighet til å kjøpe, og at nedturen dermed ikke vil bli langvarig.

Olav Chen.
Olav Chen. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Porteføljeforvalter Olav Chen, som er leder for allokering og globale renter i Storebrand Kapitalforvaltning, er heller ikke overrasket over at vi nå ser en liten korreksjon i markedene.

– Det har gått 14 måneder uten fall i globale aksjer. Det er den lengste oppgangsperioden man har hatt i aksjemarkedet i nyere tid, sa han til DN i helgen.

Til tross for mer turbulente markeder er han ikke bekymret for børsene.

– Vi tror ikke dette er starten på den store nedturen, sa han.

Slik går det i Europa

Mandag er det nedgang i hele Europa, som blinker rødt fra Spania i sør til Helsingfors og Stockholm i nord. Slik går børsene:

Sverige: OMX Stockholm 30 ned 1,30 prosent.

Finland: OMX Helsingfors 25 ned 0,76 prosent.

Danmark: OMX Copenhagen 20 ned 1,01 prosent.

Frankrike: Paris CAC 40 ned 0,87 prosent.

Spania: Madrid IBEX 35 ned 0,99 prosent.

Samlebørsen Euronext 100 er ned 0,99 prosent.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide – Trådløse Ørepropper
Det er ikke skikkelig trådløst før alle kablene er borte. Gråbein forteller deg det du må vite om den siste kategorien av ørepropper.
02:06
Publisert: