Oljeprisen fortsetter å falle. Til tross for en forsiktig oppgang onsdag morgen er prisen for et fat nordsjøolje (brent spot) ned over seks prosent den siste uken etter et fall på nær tre dollar tirsdag. Et fat nordsjøolje koster nå 56,62 dollar, ned fra en årstopp på 86 dollar i oktober. Oljeprisen er dermed på sitt laveste nivå siden oktober i fjor.

– Oljeprisen faller alltid når vekstutsiktene svekkes. I tillegg kommer den høye veksten i skiferoljeproduksjonen i USA, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets.

Oljeprisen begynte å rase i begynnelsen av oktober. Det blant annet som følge av økt produksjon både fra oljekartellet Opec og USA. Prisene fortsatte også å falle til tross for at det på forhånd var ventet at USAs sanksjoner mot Iran som trådte i kraft i november ville sende oljeprisen til værs. Flere analytikere og eksperter gikk ut med prisanslag på mellom 90 og 120 dollar fatet.

I stedet ble bortfallet fra iransk oljeproduksjon mindre enn ventet, som bidro til at oljemarkedet beveget seg fra et underskudd av olje til et overskudd av olje.

Også en frykt for lavere etterspørsel etter olje, Twitter-meldinger fra Trump samt Opec og Saudi-Arabias reaksjon på drapet av den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi har vært med å sende oljeprisene nedover i høst.

Drar med seg Oslo Børs

Mens en lav oljepris for verden som helhet er en fordel, tynges den norske kronen, og oljerelaterte aksjer, som Equinor og Aker BP, faller markert. Oslo Børs har dermed beveget seg i samme retning som oljeprisen, og så langt i har hovedindeksen levert en avkastning på 0,20 prosent kort tid etter børsåpning onsdag. Det etter en korreksjon på over 13 prosent siden oktober.

Sjefstrateg Hermanrud i Sparebank 1 Markets sier at børsnedgangen skyldes både en svekkelse av verdensøkonomien og fallet i oljeprisen.

– Når markedet tror på lavere vekst i verdensøkonomien sender det alt mulig ned. Både børser, oljepriser og alle metallpriser. Oljeserviceaksjene på Oslo Børs er halvert bare i løpet av noen måneder, sier han.

Sjefstrategen påpeker at vi nå er på slutten av en lang oppgangssyklus i økonomien.

– Og det tikker jevnt og trutt inn data om at det går langsommere i Europa. Veksten har lenge vært god, men nå er den middels og fortsatt avtagende. Også i USA er det tegn til lavere vekst, og i Kina er det åpenbart at det er det.

Han sier at det «slår ekstremt ut» på overskuddet i selskapene når veksten avtar.

– Ett prosent lavere bnp-vekst i verden gir ti prosent lavere overskudd i selskapene, i gjennomsnitt. Markedet er nok redd for en global resesjon.

– Nå er Oslo Børs på vei til å justere seg til et nivå som gjenspeiler at det går dårligere med verdensøkonomien, sier Hermanrud.

Venter fallende etterspørsel

Oljeprisen hentet seg nylig noe inn etter at Opec ble enige om å kutte i oljeproduksjonen for å drive opp prisene igjen, men denne oppgangen er nå borte og vel så det etter flere dager med prisfall.

Opec bestemte seg tidligere i desember for å kutte 1,2 millioner fat om dagen, fordelt slik:

  • Opec kutter 800.000 fat om dagen.
  • De andre oljeproduserende landene som har sluttet seg til avtalen kutter 400.000 fat om dagen.

Men blant annet storbanken Morgan Stanley har påpekt at dette ikke er tilstrekkelig til at prisene skal rykke kraftig opp.

Banken peker på at Iran, Venezuela og Libya er unntatt kuttene, men at produksjonen der vil fortsette å falle på grunn av sanksjoner, uro og økonomisk krise, slik at det totale «kuttet» vil være på nærmere to millioner fat om dagen. Det ville i grunn være et sterkt signal om oljeprisoppgang, men banken tror i likhet med mange andre aktører at veksten i oljeetterspørselen også vil falle fremover.

«For lite til å balansere markedet»

Sist uke nedjusterte også meglerhuset Pareto Securities nedjustert sitt oljeprisanslag til 71 dollar fatet for 2019, ifølge TDN Direkt. Men det skal bli verre før det blir bedre. I første kvartal tror meglerhuset på en oljepris på 56 dollar fatet, omtrent nivået oljeprisen ligger på onsdag morgen.

Pareto mener kuttene fra Opec er for lite til å balansere markedet uten at det kommer ytterligere en priskorreksjon for å holde tilbake vekst i amerikansk produksjon på nyåret. Pareto tror heller ikke kuttene fra Opec umiddelbart vil bli synlig i markedet, ifølge TDN Direkt.

Også amerikansk oljeproduksjon senker oljeprisen, der skiferolje fortsetter å hope seg opp i USA.

– Stigende amerikanske skiferoljeproduksjonsnivåer sammen med en oppbremsing i den globale økonomiske veksten truer med å motvirke Opec+ sine tiltak samtidig som markedene vurderer potensialet for løsere fundamentale forhold, sa analytiker Benjamin Lu Jiaxuan i Phillips Futures til Reuters tidligere denne uken, ifølge TDN Direkt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: Siden 1840-tallet har kongelige brukt julen til myk markedsføring
DNs politiske julekalender | Luke 19: Kongelig julemakt.
01:28
Publisert: