It- og teknologisektoren har rast nedover i full fart den siste uken. Et plutselig fall på 1,80 prosent på den amerikanske teknologibørsen Nasdaq Composite forrige fredag, dro med seg teknologibørser verden over og har barbert bort milliardverdier hos de aller største it-selskapene i verden.

Det har ikke vært noen åpenbare triggere for børsraset. Inntjeningen til selskapene ser fortsatt gode ut. Det har ikke vært signalisert noen ny politikk eller kommet inn økonomiske data som skulle tilsi salg av teknologiaksjer.

Flere investorer og analytikere har advart om at det snart er duket for en korreksjon som følge av den kraftige oppgangen det siste året og forbereder seg på krasj i markedet. 

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Wealth Management ser ingen klare triggere til nedgangen, en såkalt «sell off», men er overhodet ikke bekymret og har fortsatt stor tro på it-sektoren. 

Tror nedgangen er midlertidig

– Vi er positive til it. Det har vært et av våre beste «bets» så langt i år, tross siste tids nedsalg, som jeg tror er midlertidig. Jeg er fortsatt «bullish» på sektoren, sier Rein til DN. 

Å være «bullish» betyr å forvente en verdistigning. 

Han ser at investeringene i it-sektoren er i ferd med å ta seg opp og at inntjeningsutsiktene til selskapene ser sterke ut på kort sikt. Samtidig har it en positiv guiding, det vil si positive resultatvarsler, for rapporteringen i andre kvartal. 

– Det eneste som kan trekkes frem er at verdsettelsen av selskapene er litt høy, men det er langt ifra den dyreste sektoren på S&P 500-indeksen, sier Rein.

Flere analytikere har sammenlignet perioden vi er inne i med dot com-boblen som sprakk i 2000 og skapte kollaps i markedet. Rein er uenig og mener det ikke er snakk om en boble så lenge oppgangen er drevet av høyere inntjening.

«Tjener penger på så å si alt»

Administrerende direktør og en av grunnleggerne av det Hong Kong-baserte konsulentselskapet Gavekal Research, Louis Gave, ser i likhet med Rein ingen tydelige grunner til teknofallet. 

I et notat til kundene skriver han at alt har ligget til rette for oppgang i det siste. Lavere oljepris, svekket amerikansk dollar og lave renter i USA har vært bra for investeringer i aksjemarkedene, ifølge Gave. 

– Så langt i 2017 har investorer vært i stand til å kjøpe så å si alt og tjene penger på det, med unntak av aksjer i energi og materialer, og aksjer som er avhengig av rentebanen for å skape gevinst, skriver han. 

Én rapport kan ha startet fallet

Aksjestrateg i DNB Markets, Paul Harper, mener den amerikanske storbanken Goldman Sachs, trolig verdens mest innflytelsesrike bank, kan ha utløst den brå vendingen i markedene forrige fredag.

– Goldman Sachs skrev en rapport om dette forrige uke, der de mente at sektoren var priset for høyt. Jeg tror dette var en av triggerne som skapte et salgsmoment i aksjene. Når de er priset høyt og har ledet oppgangen, og en bank kommer med noe sånt, så tenker nok mange at de vil sikre seg gevinst når sektoren mister momentum, sier Harper. 

Han legger til at en del av de store kvantitative fondene trolig har bidratt til å styrke nedgangen. Kvantitative fond blir ikke styrt mennesker, men av automatisert logikk og forhåndsbestemte algoritmer som til enhver tid skal ta de mest fornuftige beslutningene. Så når investorer solgte unna teknologiaksjer, slik at it-sektoren mistet momentum, oppfattet fondene det som et salgssignal og snudde fra å kjøpe til å selge, som igjen fikk investorene til å selge og sikre gevinst.(Vilkår)

Se trailer: Cézanne og Zola
Lidenskap. Maleren Paul Cézanne og forfatteren Émile Zola hadde et livslangt, men turbulent vennskapsforhold.
01:59
Publisert: